Boktips, Skönlitteratur
Bokomslag Tunnel 29

Bokomslag Tunnel 29: den sanna historien om den osannolika flykten under Berlinmuren av Helena Merriman, Bokförlaget Forum.

Gastkramande om flyktingar, spioner och hjältar

Publicerat 15 juli 2022 | Av |

Skrämmande läsning från Berlin under det Kalla kriget.

Tunnel 29: den sanna historien om den osannolika flykten under Berlinmuren av den brittiska journalisten Helena Merriman bjuder inte bara på hårresande läsning, utan också på en informativ redogörelse för tillståndet i efterkrigstidens Berlin. Vi får lära om Berlinmurens tillblivelse och om Stasi (ministeriet för statssäkerhet) med mera. Författaren låter oss inte minst ta del av en rad fängslande människoöden.

Stasi var en av historiens mäktigaste hemliga poliser (grundad 1950), med  KGB som förebild. Medborgarna i Östtyskland utsattes för en minutiös kontroll. Man kunde inte lita på någon, eftersom spioner fanns överallt. Det gick enligt uppgift 1 infiltratör på 63 invånare, vilket kom att generera  miljontals personakter.

Berlinmuren (1961-1989) var en av få murar som uppförts med syftet att stänga människor inne. Berlinarna togs på sängen den 13 augusti 1961, då de blev varse att avskräckande taggtrådsstängsel satts upp över natten och att militär med pansarvagnar stod beredda att hålla invånarna i schack tills muren var på plats. Man såg också till att knipsa av telefonledningarna till ”andra sidan”.  Familjer splittrades, älskande skildes åt och många människor kunde inte längre ta sig till sina arbeten.

Stasi var som besatt av att hindra medborgarna från att fly. Så kallade avhopp blev en brottslig handling och de som infångades straffades strängt. Om de å andra sidan klarade sig över gränsen blev det istället deras kvarlämnade släktingar som fick betala priset.

I takt med att allt fler östtyskar önskade lämna DDR, bevakades muren allt mer rigoröst med hjälp av taggtråd, spikmattor, diken, vakttorn, minor, vakthundar samt otaliga gränsvakter beväpnade med maskingevär. Detta gjorde i sin tur flyktingarna alltmer desperata och uppfinningsrika. Till exempel kördes tåg och pansarvagnar med full fart in i Berlinmuren, luftballonger tillverkades och människor vadade genom avloppstunnlar.

En av de mer kreativa flyktvägarna gick via en lång, mycket trång tunnel, som grävts från Väst- in i Östberlin (vanligare var att man utgick från andra hållet). Inför den första räddningsaktionen hade en infiltratör förvarnat Stasi, varpå flyktingarna infångades och kännbara straff  utdömdes. Men tunnelgänget gav inte tappt, utan gjorde ett nytt försök och lyckades denna gång över förväntan. 29 personer (därav namnet ”Tunnel 29”). hann klämma sig igenom, innan passagen översvämmades av vatten.

För den som inte vill lämna DDR riktigt än finns alltid den gripande tyska TV-serien Weissensee, vars 4 säsonger går att låna på dvd på biblioteket. Tittaren får följa familjen Kupfer, där far och äldste son har framstående positioner inom Stasi. Den yngste sonen börjar däremot tvivla på samhällsordningen. En kärlekshistoria à la Romeo och Julia får du på köpet.

Kommentarer inaktiverade.