Boktips, Skönlitteratur
Omslag till Död bland de döda av H.-K. Rönnblom.

Omslag till Död bland de döda av H.-K. Rönnblom. Modernista.

Gamla godingar!

Publicerat 24 augusti 2020 | Av |

I “Död bland döda” från 1954 gör läroverksläraren Paul Kennet sin entré som spårhund.

Lika bra att få det sagt på en gång: den som vill ha spänning kommer förmodligen att somna redan efter några sidor av H-K Rönbloms deckare. Den som å andra sidan finner njutning i en klassisk pusseldeckare, där detektiven vänder på varenda sten i sin jakt på sanningen, har hittat hem.

Paul Kennet kan titulera sig doktor (i historia) och tjänar sitt uppehälle som läroverkslärare. Han är belevad och bildad, med en kraftig blond lugg som mest utmärkande särdrag. Inbiten piprökare naturligtvis, som det anstår en seriöst arbetande detektiv.

För tillfället är doktor Kennet tjänstledig från läroverket. Han har rest till en landsortsstad, där han ska forska på rådhusarkivet i tio dagar och har inkvarterat sig på en herrgård utanför staden. Ett ställe där, som han kan konstatera, det råder en stämning av död.

Kennet blir snart på det klara med att en notarie Odel avlidit i hans rum, endast en vecka tidigare. Notarien var konvalescent efter en komplicerad operation och den officiella dödsorsaken var hjärtattack.

Trots att både motiv och mordmetod saknas, tvivlar inte Kennet på att Odel blivit lönnmördad. En insulinspruta och ett par premieobligationer har väckt hans intresse och han beslutar att inleda egna efterforskningar.

Arbetshypotesen är att någon på herrgården är skyldig.

Kennet börjar nosa runt de övriga (småskumma) pensionatsgästerna: kyrkoherde Irenius med fru och dotter, överste Brickfeldt, sjuksyster Jakobsson, fröken Vendelblad samt fröken Blondin. Värdinnan själv och hennes söta dotter inte att förglömma samt trädgårdsdrängen.

Vic Suneson, Bo Balderson och Nils Hövenmark var deckarförfattare som flitigt efterfrågades när jag var ny på biblioteket. Numera är de flesta av deras böcker sönderlästa och bortgallrade från hyllorna. Medan Maria Langs och Stieg Trenters kommit i nya upplagor och lånas fortfarande. Bokförlaget Modernista har gett ut de två första delarna i H-K Rönbloms serie med Paul Kennet i välkommen nyutgåva: Död bland döda respektive Höstvind & djupa vatten (1955). De finns även till utlån som e-böcker (ladda ner appen Libby för att läsa i telefon eller surfplatta).

Författaren Hans-Krister Rönblom (1901-65) doktorerade i statskunskap och arbetade som politisk redaktör på bland annat Aftonbladet. Det som gör att hans deckare sticker ut är nog hans eleganta och kultiverade formuleringar samt smått humoristiska iakttagelser.

Rönblom är helt enkelt ett trivsamt sällskap!

Kommentarer inaktiverade.