Boktips, E-böcker, Skönlitteratur
Omslag till Fränder av Emma Donoghue.

Omslag till Fränder av Emma Donoghue. LB Förlag.

Fränder

Publicerat 10 september 2020 | Av |

När den amerikanske kemiprofessorn Noah äntligen tagit beslutet att sluta undervisa innan han fyller 80, bokar han en semester i Nice, staden han föddes i.

Men bara dagarna innan blir han kontaktad av socialarbetare som ber honom att vara tillfällig förmyndare åt hans systers barnbarn Michael. Eftersom läget är akut är enda lösningen att ta med Michael på den efterlängtade resan.

Michael är 11 år men läskigt trulig och tyken, streetsmart men okunnig, ointresserad av allt utom att komma åt wi-fi med sin mobil. Och vad är Noahs roll egentligen? Att ta hand om honom några veckor, men inte uppfostra eller skapa en föräldrarelation. Ingen av dem är särskilt nöjd med arrangemanget och dagarna består av en räcka kulturkrockar. Mellan ett barn och en gammal människa, mellan Frankrike och USA, mellan kulturellt kapital och tech-savvy.

Här finns naturligtvis en vänskap som växer fram knotigt och krokigt mellan de ständiga konflikterna. Små glimtar in i de bådas sårbarhet och längtan efter närhet, men det blir aldrig sockersött eller ens klibbigt.

Och samtidigt försöker Noah utreda ett mysterium. En handfull till synes oviktiga fotografier, på ett hotell, ett barn, ett par fotograferat bakifrån, som hans mamma lämnat efter sig. Varför tog hon med sig dessa bilder till USA, och varför sparade hon dem hela livet? 

Om man är det minsta intresserad av fotografi och bilder är den här berättelsen spännande bara därför. Noahs morfar var en (fiktiv) känd fotograf, som umgicks med sin tids stora. Här finns hänvisningar till Robert Capa, Henri Cartier-Bresson och Robert Doisneau, och en hel del reflektioner kring fotokonstens historia. Men det jag är ännu mer intresserad av står alltså i centrum: vardagsfotografierna man kan hitta i gamla album och kuvert. Svartvita framkallade bilder som en gång betytt mycket för den som tog dem. Bilder som står i skärande kontrast (eller?) till Michaels oupphörliga selfies med fula grimaser och till synes slumpmässiga och slarviga betraktelser av världen runt honom. 

Fränder av Emma Donoghue är som gjord att bli en riktigt bra långfilm, visuellt spännande, gripande utan att vara för sentimentalt, och spännande som en deckare när Noah undersöker sin mors förflutna och försöker förstå vilken roll hon spelat i andra världskriget. Vi får väl se om den kommer filmas. Men det är också en fin bok att läsa redan nu.

 

Fränder finns även som e-bok. Ladda ner appen Libby för att komma igång!

Kommentarer inaktiverade.