Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Oväntad sommar" av Isabel Allende. Norstedts förlag.

Från Latinamerika till New York

Publicerat 10 september 2018 | Av |

Kring tre individer i stadsdelen Brooklyn i New York, väver Isabel Allende en omskakande och gripande berättelse. Jag har svårt att lägga boken ifrån mig trots att timmen är sen.

Romanen En oväntad sommar inleds med ett fint citat av Albert Camus:

Mitt i vintern lärde jag mig äntligen att det inom mig fanns en oövervinnerlig sommar.

Och mitt i vintern är det till en början i denna berättelse. Ett kraftigt snöoväder har drabbat New York och gatorna ligger i stort sett öde eftersom invånarna har uppmanats att hålla sig inomhus. Det råder ett märkligt lugn och det är vitt precis överallt. I Brooklyn ger sig ändå universitetsläraren Richard ut på vägarna i sin bil eftersom han måste ta sig till en veterinär med en av sina fyra katter. Det är en nödsituation eftersom hans katt har blivit förgiftad. Han är stressad över kattens dåliga tillstånd men tvingas ändå köra sakta genom den snöfyllda stadsdelen. I en annan bil kör en ung kvinna mot ett apotek för att köpa blöjor till den pojke som hon är anställd att ta hand om i en välbeställd men mycket problemfylld familj. Hon har lånat bilen utan lov och när Richards bil, i låg hastighet, kör in i hennes bil bakifrån blir det problem. Evelyn, som kvinnan heter, är papperslös flykting från Guatemala och är livrädd för att bilolyckan ska leda till stora bekymmer för henne. Trots att felet inte var hennes. Richard tar på sig skulden, men en komplicerad situation uppstår efter det att olyckan skett. Bakluckan på Evelyns bil blir bucklig och svår att stänga. Och det kommer att visa sig att ett lik, hoprullat i en matta, befinner sig där.

Evelyn har en tragisk bakgrund. Hon har blivit svårt traumatiserad efter flera hjärtskärande händelser i sin hemby i Guatemala. Både hennes tankeförmåga och talförmåga har varit störda sedan dess. Nu har hennes situation blivit ytterligare förvärrad.

Richard har också han ett tungt bagage. Hans nerver är inte helt i balans. Han har demoner som kastar sig över honom i perioder och han bär på en stor skuld över misstag som han gjort tidigare i livet.

Den tredje individen i boken är Lucia, som hyr en lägenhet i Richards hus, och som ursprungligen kommer från Chile. Även i hennes liv finns upplevelser som satt djupa spår i hennes psyke.

Jag  kan verkligen rekommendera den här romanen. Att få ta del av Evelyn, Richard och Lucias livsberättelser, och också bli invigd i hur deras liv flätas ihop genom oförutsedda händelser, är en ren njutning. Dock vill jag bifoga en varning: ha en näsduk i beredskap!

Kommentarer inaktiverade.