Framtidens museum
Brukar du gå på museer och utställningar? Varje månad eller kanske mer sällan? Kanske mest under semesterresor i utlandet?
Vem har inte gått runt på något av de stora museerna i Europa, i nästan folktomma salar bland statyer, tavlor och forntidsföremål? Fast ibland är det så packat med andra besökare, att man knappt ser något av utställningarna. Har man tur kan man höra en guide som visar en grupp, på ett språk man förstår hyggligt..
Ibland när man går runt kan alla montrar kännas stumma, att allt har frusit fast. Och att alla masker, figurer och uppstoppade djur bara väntar på att väckas till liv igen.
Det är kanske inte så konstigt att museisalar ofta dyker upp i thrillers, som lite halvläskiga miljöer. Louvren i Paris har fått ett rejält publikuppsving efter Dan Browns Da Vinci-koden. Mindre vanligt är att museer spelar huvudrollen i komedifilmer, som t ex i Night at the Museum, där nattvakten Larry just kämpar mot en urtida förbannelse som väcker alla föremål till liv på natten. På British museum i London kan man sova över i mumiesalen om man vågar… (Läs mer om British museum i boken The Museum : behind the scenes at the British Museum.)
Läskiga eller intressanta, stela eller inspirerande – alla tycker vi något om museer. Fast någonting håller på att hända med museernas utställningar.
Istället för att ordna saker i strikt vetenskaplig ordning, blandas föremål med installationer, ljud och dofter. Istället för att enbart presentera fakta, används konst och berättande, personers minnen och upplevelser kring händelser och kulturföremål. Förbudsskyltar och vakter i uniform blir färre och det produceras utställningar som är interaktiva. Med saker man får känna på och saker man får göra.
Göteborg har ett sånt otypiskt museum, Världskulturmuseet. Sedan 2004 har de ifrågasatt museers traditionella sätt att ställa ut saker.
Vilka utställningar intresserar dig? Vad tycker du saknas i utställningar på museer? Vad tycker du skulle vara en spännande användning av nya digitala och mobila verktyg i en utställning?
Du kan påverka genom att besvara några frågor i en webbenkät som du hittar genom att klicka på den här länken.
/Paul Henningsson är redaktör för bloggen MuseiTeknik och utvärderar just nuVärldskulturmuseets mobilguide.