Facklitteratur, Skönlitteratur

Fotboll für alle: Gothia Cup

Publicerat 12 juli 2015 | Av |

Gothia Cup världens största fotbollsturnering startade 1975 med 275 lag och 5 nationer. 2015 har 1750 lag anmält sig från 142 nationer och Göteborg kommer på nytt fyllas av fotbollsspelare och fotbollsälskare från hela världen.

Vill man låta sig dras med i denna fotbollsyra så finns många bra böcker på temat:

1. Utväg: Fotboll
Erik Niva

Författaren låter oss möta resurssvaga småstads klubbar, osynliga båtflyktingar på väg att bli storstjärnor och forna dödsfiender som plötsligt spelar i samma landslag. Trots att fotbollen är en sådan mångmiljardindustri, finns, menar författaren ändå sådant som inte går att köpa för pengar. Där finns en kraft som visat sig kunna övervinna naturkatastrofer, besegra terror, störta diktatorer och läka såriga samhällen.

2. Det riktiga landslaget
Moa Svan

Det riktiga landslaget är en supporters skildring av sitt lag och sina favoritspelare: Nilla Fischer, Therese Sjögran, Caroline Seger och Lotta Schelin. Det är också en beskrivning av hur illa det står till i svensk fotboll där kvinnor ständigt får sämre villkor än män. Men mest av allt är det en bok om världens bästa idrott.

3. The Secret Footballer’s guide to the modern game tips and tactics from the ultimate inside
Secret Footballer

En bok vars syfte är att ge läsaren insikt i diverse taktiker och hur man avläser motståndarens nästa steg innan det skett.

4. Hemma – borta
Karl Ove Knausgård och Fredrik Ekelund

Det här är en bok om fotboll utöver det vanliga.Författarna använder VM i Brasilien som en
utgångspunkt för reflexioner kring liv och död, konst och politik, klass och
litteratur – och vad det innebär att vara hemma i en globaliserad värld.

5. Fever Pitch
Nick Hornby

Feelgoodmästaren Nick Hornbys bok som delvis baseras på hans förhållande till fotbollen och framförallt kärlek till hans lag Arsenal FC

Kommentarer inaktiverade.