Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Låna är silver, råna är guld". Forum bokförlag.

Förvandla promenaden till en högtidsstund

Publicerat 12 maj 2015 | Av |

Låna är silver, råna är guld av Catharina Ingelman-Sundberg är en slags Robin Hood-historia i modern tappning.

Den bör lämpligtvis avnjutas som ljudbok (länken leder direkt till ljudboken i vår katalog) med Helge Skoog som inläsare. Han läser med en räv bakom örat och det rätta ironiska tonfallet.

Pensionärsligan är ett gäng – mer eller mindre – skröpliga åldringar, som tar sina öden i egna händer. Med käppar och rullatorer i högsta hugg tar de sin revansch på samhället medan de lever livets glada dagar. Två böcker om Pensionärsligan har kommit ut och jag längtar efter en tredje.

Gängledaren Märtha, som mitt hjärta bankar lite extra för, är skarp som ett rakblad. Hon är slagfärdig och har en medfödd fallenhet för lurendrejerier. Märthas planerade brott är skrattretande bisarra och fullkomligt briljanta.

I Låna är silver, råna är guld blir Pensionärsligan grannar med mc-gänget ”Hades Angels” och Catharina Ingelman-Sundberg dukar upp en rövarhistoria av sällan skådat slag. Replikväxlingarna är hysteriskt roliga på samma gång som författaren lyckas med konststycket att kritisera företeelser i samtiden, såsom nedmonteringen av välfärden och bankernas oskäliga vinster.  Med ljudboken Låna är silver, råna är guld eller föregångaren Kaffe med rån i öronen förvandlar du promenaden i vårsolen till en högtidsstund.

 

Kommentarer inaktiverade.