Facklitteratur, Skönlitteratur

Fortfarande Alice

Publicerat 28 oktober 2010 | Av |

Att vara obotligt sjuk. I Fortfarande Alice av Lisa Genova får vi en beörande och skakade bild av hur det är att drabbas av Alzheimer.

I centrum av Lisa Genovas bok Fortfarande Alice finns den intelligenta och intellektuella Alice. Hon är mitt i en mycket framgångsrik akademisk karriär. Hon forskar, föreläser och undervisar. En dag  när hon står och håller en föreläsning så märker hon att hon inte finner orden, de är bara helt borta. En annan dag när hon är ute och joggar sin gamla vanliga löprunda, som, hon springer varje dag, så hittar hon inte hem. Hon glömmer möten, resor och föreläsningar. Alice blir bekymrad och söker en läkare. Beskedet hon får är att hon har drabbats av tidig Alzheimer.

Sjukdomsbeskedet är naturligtvis oerhört omtumlande för henne och vänder hela hennes liv upp och ner. Hon försöker hålla skenet upp inför kollegor och inför sina barn. Alice fortsätter att undervisa och handleda studenter.  Hon kämpar oerhört för att ingen ska märka hennes sjukdom, men allteftersom hon insjuknar och försämras så blir det allt svårare för henne att få sitt vanliga liv att fungera. Beskedet blir också svårt och tungt för hennes barn, inte bara för att deras mamma är sjuk, utan också för att det är en genetiskt ärftlig sjukdom.

Fortfarande Alice är ett skakande och berörande försök att beskriva en Alzheimerpatients upplevelse av sin sjukdom. Eftersom boken är skriven som en roman och ur den drabbades perspektiv tycker jag att den ger en oerhört stark bild av sjukdomen. Liza Genova har själv studerat neuropsykiatri och har personliga erfarenheter av att ha en anhörig som drabbats av Alzheimer. Hennes bok är viktig läsning för alla som möter anhöriga och drabbade av Alzheimer.

Låna boken hos oss

Kommentarer inaktiverade.