Facklitteratur, Film, Musik

Förbjuden kärlek till musik

Publicerat 10 juni 2011 | Av |

Visste du att Sverige hade en alldeles egen piratradiostation på 60-talet? Gästbloggare Natasha Azarmi tipsar om en bok som rymmer både svallvågor och radiovågor.

De flesta av er musikälskare har förmodligen sett filmen The Boat That Rocked. Om ni inte har det så är det en gripande historia om hur långt människor är villiga att gå för musiken. Filmen utspelar sig på 60-talet och handlar om piratstationen Radio Rock som sänder musik dygnet runt från ett fartyg på Atlanten tills det att riksdagen bestämmer sig för att förbjuda stationen.

Det många inte vet är att samma historia inträffade i Sverige på just 60-talet. Radio Nord hette stationen och började sända den 8 mars 1961 från fartyget Bon Jour. En timmes båtfärd från Nynäshamn, på vatten utanför Ornö, sände Radio Nord musik blandat med nyheter och reklam under ledning av affärsmannen Jack S. Kotschack. Radiokanalen blev en enorm succé med sina underhållande program som ”Topp 20” och ”De tio”. Drömmen om Radio Nord blev tyvärr kortvarig. Drygt ett år senare, den 22 maj 1962, kom riksdagen att fatta ett beslut som skulle förbjuda Radio Nord. Stationen gjorde sin sista sändning den 30 juni samma år och den sista skivan som spelades på Bon Jour den natten var ”Stick iväg, Jack!”

2009 blev historien om Radio Nord till bok, som fick just namnet Stick iväg, Jack! En bok skriven av Jack S. Kotschacks son, Jan Kotschack. På 424 sidor får vi ta del av hans fars resa. Vi får läsa om både uppgångarna och motgångarna, om konflikterna med riksdagen och kärleken till musiken. Dessutom innehåller boken massor av unika bilder och urklipp från artiklar skrivna på tiden då det hela tog plats vilket gör läsupplevelsen ännu mer levande. Ta del av den fascinerade berättelsen som skapade rubriker och debatter över hela Sverige för femtio år sedan. Berättelsen om hur viktig musik var för dessa människor. Jan Kotschack beskriver Radio Nord som ”en älskad och oönskad station”. Vad tycker du?

/Natasha Azarmi, gästbloggare från NTI-gymnasiet

Ett svar till “Förbjuden kärlek till musik”