För dig som älskar julen!
En magisk, överdådig och glimrande bok, som lyser upp vintermörkret.
Boken innehåller allt man kan önska sig av en god julbok! Sprudlande berättarglädje och en fantasirikedom, som gör läsaren lycklig. Här trängs järnekskransar, rimfrost, virvlande snö och sprakande brasor med rostade kastanjer, tända ljus och snögubbar.
Småruggiga spökhistorier och sällsamma sagor varvas med historiska fakta om högtiden, jämte författarens personliga minnen. Winterson har kokat ihop noveller fyllda av kärlek, givmildhet, försoning och gemenskap, som hon sedan kryddat med ett rågat mått humor. Varje kapitel avslutas med ett otippat recept med anknytning till innehållet.
Jeanette minns barndomens jular som lyckliga i ett i övrigt olyckligt hem. Hennes tuffa och torftiga uppväxt med en tyrannisk mor är välbekant för den som läst hennes tragikomiska uppväxtskildringar Det finns annan frukt än apelsiner (1985) och Varför vara lycklig när du kan vara normal (2012). Jeanette växte upp som adoptivbarn i ett frireligiöst hem i norra England. Familjen hade det knapert ställt, vilket innebar dass på gården och varken centralvärme, bil eller telefon. Inte ens ett kylskåp förenklade tillvaron förrän en bit in på 1970-talet. Genom flitig bibelläsning från tidig ålder och topphemliga besök till biblioteket tillägnade sig Jeanette språket. Böcker var annars bannlysta i hemmet.
Jag kan omöjligt avgöra vilken novell som är min favorit i samlingen. Mörk jul ligger bra till, Snömamman likaså. Ruth Rendells röda surkål står också högt i kurs, eftersom den handlar om Jeanettes vänskap med den bra mycket äldre författarkollegan och deckardrottningen Ruth Rendell, som tog henne under sina vingars beskydd och som hon under många år firade jul hos. Jeanette beskriver hur Ruth omväxlande sjöng country & western och Händel medan hon rörde om i grytorna. Hon älskade inläggningar av alla de slag, var ”en konnässör på inlagt”.
Om du läser en berättelse om dagen från och med Lucia borde boken räcka ända till julafton!