Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Mannen som läste högt på 06.27-tåget". Norstedts förlag.

För bokmalar: böcker om böcker

Publicerat 14 januari 2016 | Av |

Som bokmal tycker du kanhända om att läsa om andra bokmalar i miljöer med böcker. Böckerna kanske rent utav innehåller tips på andra böcker. Här kommer fyra förslag på böcker om böcker.

Mannen som läste högt på 6.27-tåget

Boken av Jean-Paul Didierlaurent, en fransk författare med ett imponerande namn, får mig att tänka på filmen Amélie från Montmartre. Huvudpersonen Guylain Vignolles i Mannen som läste högt på 6.27-tåget har samma asociala läggning som Amélie och ägnar sig åt liknande knäppa självpålagda uppdrag, som hon pysslar med.

Varje dag står Guylain 20 minuter i rampljuset, när han läser högt för sina medpassagerare på pendeltåget som avgår 6.27:

lösryckta stycken ur böcker utan inbördes samband. Han läste alla texter med samma iver och inlevelse och varje gång uppstod magi.

Texterna Guylain läser – ”ömhudingarna” – räddar han från pappersåtervinningen, som han arbetar på. Resten av dagen gör Guylain inget väsen av sig överhuvudtaget.

Låna en rolig och lite annorlunda bok om kärleken till det skrivna ordet!

Livet enligt Fikry

Änklingen A.J. Fikry är en deprimerad, föga framgångsrik kuf till bokhandlare på den isolerade ön Alice Island, i nordöstra U.S.A. I sin bokhandel hittar A.J. en dag en övergiven två-årig flicka, vars mamma tagit livet av sig. Hennes sista önskan var att dottern Maya skulle få växa upp bland böcker. Kärleken finner åter vägen till vår bokhandlares hjärta och han finner att bokhandeln plötsligt blir byns centrum.

Gabrielle Zevins feel good-roman Livet enligt Fikry passar att sätta i händerna på en bokmal. Författaren är ingen kandidat till Nobelpriset, men boken är trivsam läsning.

Brev till en bokhandel: Charing Cross Road 84

Denna autentiska, mycket rörande, tjugo-åriga brevväxling mellan den amerikanska bokmalen Helene Hanff och antikvariatsföreståndaren Frank Doel på Marks & Co i London tillhör mina absoluta favoriter. Den första bokbeställningen korsade Atlanten 1949. Till en början var Doel tillknäppt korrekt i tonen, men snart tinade han upp och epistlarna blev alltmer personliga och hjärtliga. Även paket med nylonstrumpor och skinkor och annat gott hittade vägen från New York till bokhandeln, eftersom det i efterkrigstidens London rådde brist både på det ena och det andra.

Brevsamlingen gavs ut 1970 i bokform och har sedan dess farit som en farsot runt världen, även i form av film och teaterpjäs. Nog kan man med nostalgi se tillbaka på en tid då allt var så mycket mer personligt än idag, när vi med ett par knapptryckningar kan beställa våra böcker över nätet.

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap

I Mary Ann Schaffers bok får vi genom brev inblick i hur livet tedde sig på ön Guernsey, i engelska kanalen, under den tyska ockupationen under andra världskriget. Parallellt följer man med intresse huvudpersonen Juliet Ashtons förehavanden år 1946, bokens nutid, som var en tuff tid med ransoneringar med mera.

Den krångliga titeln till trots, tycker jag mycket bra om denna bok. Det är en bok som gör att du både skrattar och gråter, men i vars sällskap du hela tiden trivs. Den handlar om böckers betydelse för människor under svåra perioder i deras liv, men det är också en kärleksroman.

Kommentarer inaktiverade.