Film, Skönlitteratur

Fler finska tips

Publicerat 7 december 2012 | Av |

Här kommer fler finska tips från Pirjo! Nu med lite filmtema.

Utrensning snart på bio?

Sofi Oksanen har vunnit åtskilliga priser för sin roman Utrensning, bland annat Nordiska Rådets litteraturpris 2010 och Finlandiapriset 2008. Boken har nu filmatiserats och hade världspremiär i Tallinn i slutet av augusti och har gått på biograferna i Finland sedan september 2012. Filmen är Finlands kandidat som bästa utländska film i Oscarsgalan. Kanske vi får se filmen Utrensning på Göteborg Film Festival 2013? Och så småningom låna den på bibliotek?

Det är säkert många som väntar på Sofi Oksanens senaste bok När duvorna försvann som utkom på finska i slutet av augusti. Boken är Sofi Oksanens tredje om Estlands närhistoria, de två tidigare är Stalins kossor och Utrensning – och en fjärde del lär det bli …

Jag har följt bokens, Kun kyyhkyset katosivat som den heter på finska, reservationskö på Helsingfors bibliotek och just nu är det bara 1 822 (av 583 ex) personer som väntar på att få läsa boken. Som mest har det varit över 2 500 personer i reservationskö.

Av de finska recensionerna har jag förstått att denna bok kräver koncentration av läsaren och tänker därför spara läsandet till julhelgen. På svenska utkommer boken under våren 2013.

Nightwish fans har något att se fram emot!

Ännu en film som har fått sin världspremiär i Finland och som vi får längta efter tills den skeppas över östersjön till svenska biografer, finska bandets Nightwish’s Imaginaerum, som fansen världen över har väntat på. Imaginaerum är en musikfantasi, som andas David Lynchs, Neil Gaimans och Cirque du Soleils världar. Filmen är en innovativ blandning av berättelse och musik, en egendomlig skildring om fantasins kraft och om det, som till sist är viktigast i livet (fritt översatt från finskan).

Medan du väntar på filmen kan du låna Nightwish’s musik på biblioteket.

Femte Vares-deckare anlänt till Göteborgs bibliotek

Författaren Reijo Mäkis privatdetektiv Jussi Vares, något försupen och kvinnokarl, löser nya och gamla brott. Filmerna är sex stycken i en så kallad Vares-serie, som spelades in på sex månader. Kritikerna är inte imponerade utan sågar dem som ”lama rutindeckare”. Författaren Reijo Mäki lär dock tjäna en hacka på sin hjälte, filmrättigheterna är sålda till flera länder, bland annat till USA. Beställ Vares-serien till ditt bibliotek och se själv vad du tycker.

Om jag har sett dem? Jodå, allt som är finskt! Föredrar dock Downton Abbey.

//Pirjo Nyckling, oftast på bokbussen.

Kommentarer inaktiverade.