Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Allihop". En bok för alla förlag.

Fem förskolebarn kommer till tals

Publicerat 28 april 2016 | Av |

En bilderbok som passar allra bäst för sexåringar. Den är utgiven redan 1993 men känns lika aktuell i dag.

Anna-Clara Tidholm har sedan sin debut som författare och illustratör på 1970-talet skapat mängder av populära och prisbelönade barn- och ungdomsböcker.

Allihop är en berättelse om en grupp sexåriga barn på en förskola. Barnen ingår i en större grupp av förskolebarn som tillsammans med två pedagoger tittar på oss från den tecknade omslagsbilden. De är allihop individer och bär på sin egen historia.

I gruppen har vi Evert, som tycks trivas bra ensam. Eller gör han verkligen det? Vi får följa hur han förvandlas från att inte vara riktigt delaktig i gruppen till att så smått närma sig en gemenskap med de andra barnen. Han vill egentligen inte vara med på förskolans maskerad, men blir övertalad att vara med och hans förklädnad visar sig vara smått genialisk…

Vi har också Rosita som samlar på små djur av plast, glas och lera. Hon ger bort djur till de andra barnen. Lisa får en svan av glas och hon blir jätteglad. Men efter ett tag blir Rosita och Lisa ovänner och svanen vill Rosita ha tillbaka. Men inte kan man kräva tillbaka något som man har gett bort?

Britta skriker om hon inte får som hon vill. Hon är materiellt sett en bortskämd flicka, men det hon egentligen vill ha av sina föräldrar är deras tid och uppmärksamhet. Brittas rum är proppfullt med saker, men vad hjälper det om föräldrarna aldrig har tid för henne?

Jonny är stark och snäll. Han blir ibland retad av de andra barnen som tar hans mössa och kastar upp den på garagetaket. När Jonny själv gör lite tokiga saker, som att ta med en nästan tam men handikappad kråka till förskolan, blir pedagogerna inte glada. Men de andra barnen blir intresserade av den stackars kråkan och vill se när den hoppar omkring.

Slutligen har vi Frida, som älskar att hålla ordning på allt och alla. En dag bestämmer hon att dockorna som hon leker med tillsammans med Anna och Johanna, är sjuka. Hon förklarar att ”de är lite sjuka för dom kom från ett annat land som hette… Sylbien och där var det krig.” När handlingen så förflyttas till detta krigsdrabbade land, på ett av uppslagen i boken, avslutas texten med: ”Sen fick dom åka till Sverige och så fick dom det jättebra och så fick dom vara på det här dagiset.”

Allihop ingår i en av våra bokpåsar för högläsning. Läs mer om projektet Läs ♥ högt här!

Kommentarer inaktiverade.