Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Feberflickan". Columbi Publishing.

Febrig skräck

Publicerat 19 juli 2013 | Av |

Ibland ramlar man över böcker på de mest märkliga sätt. Så var det för mig med Feberflickan av Elisabeth Östnäs. En vän till mig la upp en bild på Instagram när hon läste boken och skrev om hur bra den var. Jag blev så klart nyfiken och skyndade mig att låna och läsa.

I boken möter vi Luna. Hon vandrar omkring ensam i sitt hem. En tragedi har inträffat. Både hennes far och en kvinna har blivit brutalt mördade. I huset råder en märklig stillhet. Luna städar i ordning, plockar undan och väntar. Vad är det som har hänt? Som läsare får man delar att pussla ihop för att förstå vad som har hänt i detta hus. Mycket är oklart och dunkelt i boken. Det är en deckargåta, en blandning av skräck och vardagsdramatik. Det är också en berättelse om en dysfunktionell familj som faller sönder.

I Feberflickan suddas gränserna ut. Vad är verklighet och vad är fantasi? Vad är sanning och vad är lögn? Vad är nutid och vad är dåtid? Vem är förövaren och vem är offret? Vi dras in i en värld, lika feberförvirrad som Lunas verklighet.  Feberflickan är en spännande, mörk och suggestiv berättelse. Boken har en otäck stämning som kryper på en och jag fångades helt av denna lilla skräckpärla.

Boken baseras på en verklig händelse. På 1800-talet åtalades Lizzie Borden för att ha yxmördat sin far och styvmor. Frågetecknen kring det mordet var många och Lizzie Borden frikändes. Denna historia har Elisabeth Östnäs inspirerats av, men förflyttat handlingen till Sverige. Feberflickan kan du även låna som e-bok från biblioteket.

Kommentarer inaktiverade.