Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Alla helgons lag". Votum & Gullers förlag.

Får man ta bollen med sig in i himlen?

Publicerat 22 oktober 2013 | Av |

Jag greppar den tjocka boken från skylthyllan på avdelningen för Göteborgslitteratur. Lockad av den lite vitsiga boktiteln bestämmer jag mig för att ta reda på vad som ryms mellan pärmarna.

Omslaget på boken är grönt och visar en fotbollsplan i närbild. En bevingad fotboll finns där också och så de vita stora bokstäverna som förkunnar titeln: Alla helgons lag. Nej, det är ingen hyllningsbok till IFK Göteborg som ju brukar kallas för Änglarna. Och det är heller ingen traditionell fotbollsbok om kända fotbollsspelare. Visserligen handlar boken om legendariska spelare inom fotbollens gebit men den vill också ta oss med på en vandring till elva kyrkogårdar i Göteborgsområdet. Där vilar nämligen numera 45 av de fotbollsspelare som, när det begav sig, gjorde Göteborg till landets fotbollshuvudstad.

Kring varje utvald fotbollsspelare tecknas ett porträtt. Dessutom tillför författaren ännu en historisk dimension genom att skriva en liten notis som fångar aktuella händelser i Göteborg just den dag då den aktuelle fotbollsspelaren föddes. Så man får lite allmän Göteborgiana på köpet!

Det finns många intressanta levnadsöden att ta del av i Lars Hjertbergs bok. Vissa är också tragiska som i fallet Herman Myrberg (1889-1919). En lovande fotbollsspelare som var med och tog SM-guld 1909 och 1913 och som också deltog i OS 1912. Men han drabbades av lungsjukdomen tuberkulos och trots sin goda fysik kunde den inte hjälpa honom att stå emot när spanska sjukans influensavirus därefter angrep hans kropp. Trettio år gammal dog han och begravdes på Östra Kyrkogården. Under åren 1918-1920 gick närmare 40 000 svenskar samma öde till mötes som Myrberg – spanska sjukan spred sig som en löpeld.

Självklart finns Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna med i boken, göteborgare som han var. Gunnar Gren (1920-1991) – vinnare av den första Guldbollen 1946 och bland övriga meriter kan räknas OS-guld 1948, italienska ligamästare 1951 och VM-silver 1958. Nummer ett bland bolltrixarna och storstjärna i fotbollens Italien. Dit kom också andra svenska fotbollsspelare. Gre-no-li, kallades de tre svenskar som gjorde succé i Milano på 1950-talet. Bakom namnet stod Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Niels Liedholm. När Gren fick en fråga om vem som var bäst av de tre svarade han med glimten i ögat: – Det hörs väl på namnet! På Västra kyrkogården vilar numera den före detta mästerspelaren.

På Askims kyrkogård finns numera ÖIS-spelaren Rune Börjesson (1937-1996). Jag kan slutligen inte låta bli att återge vad han sa till sin vän när han drabbades av cancer i femtioårsåldern och insåg att hans dagar var räknade.Vännen försökte övertala honom att låta läkarna operera men han svarade: – Det är ingen idé. Det är som att ligga under med 3 – 0 när det är två minuter kvar.

Fotbollsspelare in i det sista även om karriären avslutades långt tidigare.

Ett svar till “Får man ta bollen med sig in i himlen?”