Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Skuggan av ett år" av Hanna Richell. Bokförlaget Forum.

Fängslande sommarläsning med härlig spänning

Publicerat 16 juli 2019 | Av |

Ibland är det befriande att läsa något som främst är underhållande, spännande och lättsmält. En ”lagom” bok att greppa på sommarledigheten är Skuggan av ett år.

Hannah Richell har hittills kommit ut med tre romaner. Skuggan av ett år är nummer två i hennes produktion och det är en slump att den hamnar i min hög av böcker som är på väg att lånas hem. Men boken blir ett lyckoval för boken låser fast mig som läsare ganska omgående. Och visst är det härligt med böcker som är svåra att släppa!

Handlingen i romanen pendlar mellan nutid och ett år i början av 1980-talet. Det är då en grupp ungdomar bestämmer sig för att under ett år bo tillsammans i en stuga på den engelska landsbygden. De vänskapliga banden sätts på svåra prov under året och något riktigt dramatiskt händer innan året är slut. Richell låter oss inte få veta hur allt hänger ihop förrän i slutet av boken. Och jag måste säga att författaren är skicklig på att bygga upp en spänning som varar hela boken igenom.

I romanen får vi lära känna Lila, som trettio år senare kommer till det sedan lång tid övergivna huset. Hon får i ett anonymt brev nyckeln till huset och väl på plats börjar hon söka efter förklaringar till vad som hänt där. Flera frågor väntar på svar.

Varför har huset övergivits?

Är det någon som iakttar henne?

På vilket sätt hör husets historia ihop med hennes eget liv?

Låna Skuggan av ett år på Stadsbiblioteket! Vill du hellre läsa den på engelska går det också bra.