Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Den blå tråden". Massolit förlag.

Familjeliv

Publicerat 20 oktober 2015 | Av |

I bok efter bok återvänder Anne Tyler till medelklassens Baltimore på USA:s östkust. Så också i sin senaste roman, där världen roterar runt familjen Whitshank i tre generationer, med allt vad det innebär av barn, barnbarn, svågrar, svägerskor, flickvänner, hundar etcetera.

Familjen Whitshank har lyckats förverkliga den amerikanska drömmen, symboliserad av familjeföretaget och, inte minst, en gedigen, smakfull och rymlig gammaldags trävilla. ”De hade talang för att låtsas att allt var bra” och ”i likhet med de flesta familjer inbillade de sig att de var speciella”.

Anne Tyler beskriver – på typiskt Tyler-manér – en familjs egenheter, hemligheter och tillkortakommanden. Hon noterar sådant som ligger och pyr under ytan. Romanen är full av både kloka och roande iakttagelser; personporträtten är underfundiga och trovärdiga. Red och Abby och de övriga Whitshankarna känns som om de kunnat vara ens grannar eller arbetskamrater. Karlarna i familjen är präktiga och så händiga att de praktiskt taget verkar födda med en cirkelsåg i handen.

Tylers humor är subtil och hennes författarblick för det mesta varm och överseende: ”Carla var trevlig men frånvarande, som om hon undrade ifall hon hade lämnat plattan på där hemma”.

Hon skriver lågmält och utan stora åthävor. Det finns något reserverat i hennes sätt att berätta. Läsningen flyter lätt, sida upp och sida ned, medan vi avverkar år efter år. Anne Tyler är en mästare på att beskriva just tiden som går, omärkligt, men ingalunda obehagligt. Människorna förblir sig förunderligt lika livet igenom.

Till glädje för Anne Tylers trofasta läsekrets nominerades Den blå tråden – hennes tjugonde roman – till Bookerpriset. Vinnaren korades den 13 oktober och jag, för min del, höll tummarna för Anne Tyler, som har flaggat för att Den blå tråden kan bli hennes sista roman. Priset hade onekligen blivit en värdig avslutning på en älskad författargärning.

Författarna som nominerats till Bookerpriset 2015 är:

Did you ever have a family av Bill Clegg

The green road av Anne Enright

A brief history of seven killings av Marlon James

The moor’s account av Laila Lalami

Satin Island av Tom McCarthy

The fishermen av Chigozie Obioma

The illuminations av Andrew O’Hagan

Lila av Marilynne Robinson

Sleeping on Jupiter av Anuradha Roy

The year of the runaways av Sunjeev Sahota

The chimes av Anna Smaill

A spool of blue thread av Anne Tyler

A little life av Hanya Yanagihara

 

Anne Tyler var en av de sex författare som gått vidare till finalen. Marlon James vann.

Kommentarer inaktiverade.