Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Fallers stora kärlek". Thorén och Lindskog förlag.

Fallers stora kärlek

Publicerat 27 april 2016 | Av |

Låna en originell, välskriven och upplyftande liten pärla till bok, som också innehåller stråk av vemod.

När Alexander Storz – som förestår ett litet ruffigt antikvariat i centrala Köln – precis ska till att stänga för dagen dyker en främmande man upp och ber honom följa med och titta på den boksamling, som han har planer att göra sig av med. Väl uppe i mannens flotta vindsvåning blir en lätt förvirrad Alexander i stället erbjuden ett tillfälligt jobb som privatchaufför. När han hör ersättningens storlek har han inte råd att tacka nej.

Medan Alexander rattar Marius Fallers mörkgröna jaguar finner de till synes mycket olika männen att de trivs gott tillsammans och en slags vänskap börjar gro. Alexander är trettiofyra och karaktäriserar sig själv som ”blyg och fisförnäm”. Jag – för min del – skulle vilja kalla honom en typisk manlig bibliotekarie. Faller å sin sida har fyllt sextio; han är affärsman och van vid livets goda, diplomatisk och väluppfostrad samt har dragningskraft på kvinnor.

Under resan samtalar männen om böcker, konst, vin, politik, familjen, kärleken och livet. Alexander besöker boklådor och läser oavbrutet medan Faller är upptagen med sina affärer. Boken handlar om kärleken till litteraturen och är full av inspirerande boktips (längst bak i boken finns en litteraturlista), vilket inte är fy skam. Det är bara trist att en del av böckerna inte finns översatta till svenska.

Fallers stora kärlek av den tyske författaren Thommie Bayer är en slags roadmovie och man får som läsare själv lust att resa runt mellan alla dessa ärevördiga städer som Göttingen, Heidelberg, Zürich, Freiberg med flera. Det vilar en viss mystik runt vad Faller egentligen har för sig. Bokens slut är överrumplande och ska inte avslöjas här.

Vad du än gör så missa på inga villkor denna uppfriskande pärla till bok!

Kommentarer inaktiverade.