Arrangemang
Foto: Sara Larsson

Foto: Sara Larsson

Ett klick bort – vad händer sen?

Publicerat 11 maj 2012 | Av |

Har du någon gång funderat på att hyra en stuga på Rivieran? För flertalet är inte detta någon främmande semesterdröm, att kunna ta med sig hela familjen till södra Frankrike och njuta av varma vindar, sol och bad. Det är inte så komplicerat och priserna konkurrerar med en sommarstuga i Sverige.

Förmedlarna lägger ut bilder på nätet. Helt plötsligt känns allt väldigt enkelt och att samla hela familjen framför dataskärmen är ju smart istället för att försöka synkronisera kalendrar fram och tillbaka.

Förmedlaren samlar det mest nödvändiga på webbplatsen och har dessutom specificerat kostnader för sophämtning, hyrbil, bilbarnstol till barnet och intressanta utflykter. Det är ju självklart att man inte kan sitta och häcka i en stuga en hel vecka utan man kan väl lika gärna lägga till förslagen i det elektroniska avtalet och betala alla utflykter i förväg till förmedlaren.

Utan att kontrollera priser på utflykter eller överhuvudtaget ta reda på om huset existerar, fyller jag i det elektroniska avtalet, VISA-kortet åker fram av bara farten och vips är hyra, hyrbil och några utflykter som förmedlaren rekommenderar betalda och avtalet undertecknat och ivägskickat.

Veckorna går och semestern närmar sig. Det bästa hade naturligtvis varit om en bekräftelse via e-post skickats ifrån förmedlaren direkt efter att pengarna överförts, men den dröjer. Tanken om det hade varit bättre att göra betalningen på något annat sätt kommer till mig och rädslan att jag nu vid ett eventuellt fel inte kan få pengarna tillbaka.

”Det drabbar inte mig.”

E-handelsbedrägeri är inte helt ovanligt, och det är inte helt enkelt att kontrollera om en webbplats är seriös eller ej.

Europa Direkt har med anledning av den anländande sommaren bjudit in Erik Mattsson ifrån Konsument Europa som kommer att berätta om hur man kan undgå att hamna i några fallgropar. Dessutom kommer Peter Lindblom, författaren till boken Smällar man får ta att berätta hur det är att segla i Europa.

Arrangemanget heter Att resa i Europa och ges i samarbete mellan Europa Direkt Göteborgsregionen och Lilla Edets bibliotek. Måndag 14 maj, kl. 18 .

Kommentarer inaktiverade.