Film, Skönlitteratur

Ett filmiskt crescendo

Publicerat 2 februari 2012 | Av |

Om du gillar blodiga och rafflande actionfilmer med snabba klipp och biljakter – då är den franska filmen ”Ceremonin” ingenting för dig! Men om du istället föredrar psykologiska kriminalfilmer där du har chans att sätta dig in i människors känsloliv och hemligheter – då är denna film ett självklart val.

Den brittiska deckarförfattaren Ruth Rendell skrev 1977 A judgement in stone. Boken översattes 1982 och Stenarna skola ropa finns att låna här på Stadsbiblioteket.

1995 gjordes filmen Ceremonin med regi av Claude Chabrol. I filmen, som är en av Chabrols mest hyllade filmer, ser vi Isabelle Huppert och Sandrine Bonnaire i de ledande rollerna. Filmen bygger på Rendells bok och den utspelar sig på den franska landsbygden strax utanför ett mindre samhälle.

En välbeställd familj med två tonårsbarn söker ett nytt hembiträde. Frun i familjen anställer efter en sedvanlig intervju en ung tjej, Sophie, som först förefaller vara pålitlig och duktig, om än blyg och fåordig.  Hon sköter sitt arbete hos familjen utan anmärkning men ganska snart står det klart att hon bär på en hemlighet – och den tänker hon för allt i världen inte avslöja. Hon tar till olika raffinerade metoder då någon är henne på spåren. Inombords bygger Sophie också upp känslor som hon har svårt att hantera trots att hon försöker hålla uppe en perfekt fasad.

Eftersom hon är nyinflyttad från en annan del av Frankrike har hon till en början inga bekanta att umgås med på sin fritid men efterhand lär hon känna postkassörskan inne i samhället. Hon heter Jeanne och är på sätt och vis av en helt annan personlighetstyp än Sophie; frispråkig, rapp i käften och orädd. Men både Sophie och Jeanne har i sitt förflutna varit med om var sin dramatisk händelse och i samband med det blivit anklagade för att vara förövare. Detta gör att de alltmer känner en samhörighet. Också andra faktorer gör att en varm vänskap uppstår dem emellan. Deras vänskap utvecklas delvis också till en lek – och till slut blir leken på riktigt blodigt allvar.

Ceremonin handlar om det psykologiska spel som försiggår mellan oss människor och om faktorer som kan leda till att vi begår handlingar som får ödesdigra konsekvenser. Större delen av filmen är en transportsträcka där stämningen förtätas och man anar att det oundvikliga närmar sig. Något fruktansvärt ska ske – men vad? Och varför sker det? Då filmen börjar närma sig sitt slut sitter Sophies värdfamilj i Tv-soffan och njuter av en live-konsert av operan Don Giovanni. Det verkliga crescendot närmar sig alltmer.

Ceremonin är en oerhört gripande och mycket sevärd film som har berört mig på djupet. Låna filmen gratis hos oss!

Kommentarer inaktiverade.