Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Och bergen svarade". Wahlström & Widstrand förlag.

Episk familjesaga ekar över tid och rum

Publicerat 26 juli 2013 | Av |

Han skriver romaner man minns och bär med sig länge.

När Hassan frågar Amir i Flyga Drake, varför mannen i hans berättelse inte bara skar en lök för att framkalla sina konstlade tårar, log jag rörd för mig själv. Khaled Hosseini har förmågan att skildra klassmotsättningar, kulturella mönster och stora konflikter genom den enskilda människan. Bilden om löken målade tydligt relationen och skillnader mellan karaktärerna Hassan och Amir och hur motsättningar tar sig uttryck hos den människa som påverkas. Efter den starka romanen Flyga Drake och därefter Tusen strålande solar ger Khaled Hosseini oss den gripande episka familjesagan Och bergen svarade. En släktkrönika om hur beslut förevigt påverkar historien.

Det finns ett monster som kommer ned från bergen och hämtar ett barn från varje familj. Om föräldrarna inte valt ut det barn som ska skänkas tar monstret med sig dem alla. De lämnas åt sitt öde. Fadern berättar sagan för syskonen Pari och Abdullah som lever i en fattig by i Afghanistan. Modern är död och Abdullah har uppfostrat och tagit hand om sin syster. Bandet är starkt mellan dem. Familjens fattigdom tvingar fadern att ta med sig Pari till Kabul där hon får ett nytt hem. Sagan blir sanning för att ge syskonen en chans att överleva.

Romanen sträcker sig över generationer och kontinenter. Föräldrar, barn, bröder och systrar saknar, älskar, sviker och förlåter. I en hjärtskärande historia ryms frågan om hur vi skapar en bättre tillvaro.

Dags att låna Hosseinis tredje roman?

Kommentarer inaktiverade.