Arrangemang, Skönlitteratur

Hans Fallada. Foto: Aufbau Verlag

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Ensam i Berlin av Hans Fallada. Klassikerprat 5.

Publicerat 25 mars 2015 | Av |

Hans Fallada är en av Tysklands mest lästa författare. Outtröttligt tog han den lilla människans parti. Han for själv illa i sitt liv och hans egna dramatiska upplevelser gav honom stoff till sina samhällskritiska romaner.

Hans Fallada hette egentligen Rudolf Wilhelm Friedrich Ditzen och föddes i en borgerlig familj, som son till en domare.

Redan i ungdomen var hans liv fyllt av dramatik. Vid tre tillfällen försöker han ta sitt liv och i tonåren börjar han missbruka droger. Han blir överkörd av en häst och är nära att dö; han duellerar med en annan pojke och skjuter ihjäl sin vän. Själv överlever han svårt skadad, men i stället för fängelse väntar en tvåårig tvångsvistelse på ett mentalsjukhus. Efter att ha arbetat på en bondgård i ett par år blir han friskskriven.

Drogberoendet följde honom livet ut och vid ett tillfälle förskingrar han för att få pengar till sin konsumtion. Åter hamnar han i fängelse men dessbättre fungerar fängelsevistelserna också som en avgiftningskur. Han bestämmer sig för att bli nykterist och i en nykterhetsloge träffar han sin fru Suse.

Nu börjar Fallada att skriva på allvar och 1932 publiceras en av hans mest kända romaner Hur ska det gå för Pinnebergs. Han blir översatt och hyllad, och 1934 utkommer en roman som på svenska fått titeln Adjö och välkommen tillbaka: en ironisk titel för en person som åkt in och ut på institutioner.

Fallada kunde verka också efter Hitlers maktövertagande, men det var en svår balansgång mellan anpassning, självständighet och att kunna behålla sin värdighet. Goebbels och propagandaministeriet uppskattar hans romaner och försöker få honom att skriva filmmanus, men tursamt nog rinner allt ut i sanden.

Hans missbruk tar fart igen och efter flera omskakande händelser begär hans fru skilsmässa. Ytterligare en fängelsevistelse får honom nykter, men åter hamnar han i drogberoende när han gifter sig med en kvinna som är morfinist.

1946 ber DDR:s kulturminister Fallada att skriva en roman om paret Otto och Elise Hampel. Han får då tillgång till Gestapos akt över de båda. Otto och Elise var två vanliga arbetare som inte var politiskt aktiva, men som djupt inom sig kände det orättvisa och katastrofala i vart Tyskland var på väg. De hittade ett sätt att enkelt sprida sin propaganda:  med vykort ville de öppna människors ögon för Hitlers skräckvälde. Dessa lät de ligga på öppna platser i Berlin. De avslöjades och blev avrättade 1943. Kanske att deras vanlighet och mod fick Fallada att till sist acceptera uppdraget. På fyra veckor skrev han en roman som omfattade 690 sidor. Tyvärr dog han ett par dagar innan utgivningen och fick själv inte uppleva hur väl den togs emot. Det fullständiga manuskriptet utgavs i Tyskland 2011 och i Sverige 2012, med titeln Ensam i Berlin.

Arton av hans romaner är översatta till svenska och Falladas författarskap har fått en stor renässans de senaste åren. Än större kommer säkert intresset bli att bli 2018, då upphovsrätten till hans författarskap släpps fri.

Måndagen den 30 mars föreläser och samtalar Björn Sandmark, ny direktör på Göteborgs Stadsteater, om Hans Fallada och särskilt om romanen Ensam i Berlin.

Kommentarer inaktiverade.