Serier, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Livet, ditt as" av Nina Hemmingsson. Orosdi-Back förlag.

En upplevelse i serieform

Publicerat 8 april 2019 | Av |

En helt vanlig grå marsdag på biblioteket. Plötsligt är det en bok som skriker åt mig.

Omslaget på boken är så där intensivt glättigt och orangerött och dessutom guldigt. Jag kan bara inte låta bli att låna den. Och så var det titeln…

Boken talar direkt till mig; jag behöver inte ens öppna den för att förstå att det här är en bok för mig.

Faktum är att jag faktiskt aldrig har läst en bok av Nina Hemmingsson tidigare, så det är hög tid nu. Det känner jag intensivt i hela kroppen.

Och boken gör mig verkligen inte besviken. Både det mycket speciella och direkta bildspråket samt de väl valda orden är så mitt i prick, liksom.

Jag kan bara suga i mig bokens innehåll utan att behöva analysera eller poängsätta. Bara smälta innehållet så som känns rätt för just mig.

Livet ditt as är en himla befriande bok. Det är satir och humor och mycket mer. Bildrutor kombineras med text i form av citat eller dialoger med udd. Hemmingsson använder sig ibland av välkända företeelser eller talesätt. Hon vränger sedan till  på sitt egna sätt. Som:

Lär dig livets stora gåta: Älska, glömma och skrika i panik

Eller:

Sol ute sol inne och så vidare. Tvinga mig inte att upprepa skiten.

Jag blir nyfiken på att läsa mer av Hemmingsson, som sedan 2006 bland annat givit ut seriealbumen Jag är din flickvän nu och På a svarar jag hej då Ännu fler serier av Hemmingsson finns också att låna på Stadsbiblioteket.

Läs gärna mer om hennes författarskap på databasen Alex som är tillgänglig via vår katalog Gotlib.

Kommentarer inaktiverade.