Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "De hemlösa katterna i Homs" av Eva Nour. Wahlström & Widstrand förlag.

En katt har sju själar

Publicerat 11 februari 2019 | Av |

Uttrycket ”en katt har nio liv” motsvaras på arabiska av att en katt har sju själar. Eva Nours roman ”De hemlösa katterna i Homs” handlar om Sami, som trots hemska umbäranden lyckas överleva i ett Syrien som blöder.

De blå nätterna var långa och väldoftande om våren, med milda vindar och uteserveringarna fullsatta med människor som drack te och rökte vattenpipa.


Så beskriver Sami sin hemstad Homs, som är Syriens tredje största stad. Det är där han växer upp med sin familj i en av stadens äldre stadsdelar. Han har en trygg barndom, ovetandes om vad som väntar honom i en framtid.

I skolan får alla barnen lära sig att se upp till och ära landets president. Varje morgon upprepar de unisont: ”Med vår själ, med vårt blod underkastar vi oss al-Assad.” Inom några år kommer Sami att få erfara regimens hårda nypor.

I den blomstrande staden Homs finns sjukhus, skolor, kyrkor, trädgårdar, bibliotek; allt det som förväntas av en stad. Men sedan kommer kriget.

Sami är 18 år och börjar studera på IT-programmet på universitetet samtidigt som han med en kamrat startar eget företag inom IT-branschen. Företaget bygger upp ett billigare och snabbare ADSL-nätverk än det staliga och i tre år är företaget framgångsrikt. Men en dag slutar nätverket att fungera och säkerhetspolisen knackar på dörren. Sami transporteras till ett av militärpolisens fängelser, där han får tillbringa ett år och nio månader. Han lyckas överleva trots de fruktansvärda förhållanden som råder. Sami hör när andra fångar torteras men blir själv skonad.

Svårt märkt av fängelsetiden återvänder han till sin hemstad, som börjar att tömmas på sin befolkning. Och efter att de första raketerna skjuts mot Homs startar så massflykten från staden. Alla viktiga samhällsfunktioner slås i spillror och rädslan hos befolkningen tilltar.

Samir är med och ordnar demonstrationer mot regimen och tillsammans med ett par medieaktivister startar de en fotoblogg på Facebook och Instagram. De fotograferar och dokumenterar krigets fasor och sprider inläggen till omvärlden.

Samir är också med och startar en skola i den belägrade staden. Barnen behöver ju något mer att göra än att leka i husruiner, tycker vännen Leyla och övertalar honom att undervisa i engelska och matematik. Skolan kommer att få en viktig funktion för de som är kvar. De som av olika skäl inte kan fly.

Två av barnen i skolan är syskonparet Amin och Mona. Båda två är blyga men de är bland de flitigaste eleverna. Samir möter syskonen en dag efter skoldagens slut då de leker tillsammans bland husrester och bråte. Han fotograferar dem; Mona med en vit kattunge i sin famn och Amin med en cykel som de hittat. En stund senare kommer ett flyganfall och en missil slår ner.

Då barnen grävs fram finns inga ord för sorgen. Men pappan till barnen säger till Samir: sprid fotot av mina barn så att världen får se.

Låna De hemlösa katterna i Homs av Eva Nour hos oss!

Kommentarer inaktiverade.