Skönlitteratur

En förbjuden bok

Publicerat 27 juli 2011 | Av |

Studentupproret som slutade i tragedi. Det har gått mer än tjugo år sedan den fasansfulla dagen på Himmelska fridens torg, då närmare 3 000 människor sköts ner av den kinesiska armén.

I romandebuten Svekets sommar skriver författarinnan Hong Ying i fiktiv form om de upplevelser som hon själv var med om den där junidagen 1989.

Den unga kvinnan Lin Ying har precis kommit in på författarskolan i Peking och umgås med andra konstnärsstudenter. Efter att ha undkommit döden under upproret på Himmelska fridens torg, skyndar hon hem till pojkvännen Chen Yu, som under tiden har bedragit henne med sin exhustru. Lin Ying kastar sig in i ett nytt förhållande med skribenten Li Jiangjang och mot bakgrund av det kaos som råder omkring dem får deras kärlekshistoria en särskild intensitet.

Studenterna arrangerar möten för att protestera mot regimen och samtidigt söker sig Ying bort från en traditionell kvinnoroll och lever ett vidlyftigt liv. Tillsammans med sina väninnor ägnar hon sig åt mindre rumsrena fester och avantgardistiskt måleri.

I Svekets sommar bjuds vi in till mycket intressant och skrämmande läsning om fjärde juni-incidenten, som händelsen kallas i Kina. Boken är förbjuden i landet.

Kommentarer inaktiverade.