Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "En farofylld överfart" av Rachel Rhys. Sekwa förlag

En farofylld överfart

Publicerat 21 september 2018 | Av |

På hösten kan det vara skönt att lyssna på en ljudbok. Vare sig du är ute på resa eller drömmer dig bort så tar den här berättelsen dig med på en resa till andra sidan jordklotet.

En farofylld överfart av Rachel Rhys är inspirerad av en verklig dagbok som författaren hittade när hon hjälpte sin mamma att flytta. Dagboken hade tillhört en god vän till hennes mamma och skildrar en verklig resa som väninnan gjorde med en oceanångare på 1930-talet.

Året är 1939 och Lily Shephard går ombord på oceanångaren som skall ta henne till Australien. Hon tar farväl av sina föräldrar och sin yngre bror och lämnar England för att påbörja sin resa mot en ny kontinent och ett nytt liv. Hon deltar i ett program där England betalade resan till Australien för unga kvinnor och män mot att de i utbyte stannade och arbetade i Australien i minst två år.

Resan blir en magisk upplevelse för Lilly med maskeradbaler, cocktails, musik och dans. Hon får möjligheter att på resan besöka platser hon bara kunnat drömma om i sitt tidigare liv. På sin kryssning passerar de genom Medelhavet och vidare genom Suezkanalen och Lily får möjlighet att besöka många exotiska och främmande platser. Bland annat går de iland både i Kairo, Neapel och Ceylon och allt skildras genom Lilys ögon.

På kryssningen suddas samhällets klassgränser ut och Lilly umgås med passagerare från societeten vilket aldrig hade accepterats i land.

Lily delar hytt med Audrey och Ida som också deltar i det program där England betalade resan till Australien för unga kvinnor och män. Men hon lär snart känna nya vänner. Syskonen Helena och Edward Fletcher som kommer från en välbeställd familj, Maria en judinna från Österrike, det depraverade äkta paret Campbell är några av hennes nya bekantskaper.

Samtidigt står Europa på tröskeln till ett nytt världskrig. Vilket också avspeglas bland passagerarna ombord som består av många olika nationaliteter. Många har lämnat nära och kära kvar i Europa. Kommer de också att bli varandras fiender i kriget och hur skall de hantera detta när alla måste samsas ombord?

Men det som till en början verkar vara som en underbart magisk tillvaro blir snart fyllt av konflikter, hemligheter och förvecklingar, hemliga romanser och obesvarad kärlek.

Och snart inser Lily att fler än hon själv har något att dölja. De har alla hemligheter i det förflutna som de flyr ifrån. Vi får ta del av det ena märkliga levnadsödet efter det andra.  Och är verkligen alla den de utger sig för att vara? Intrigerna spelas upp allteftersom man närmar sig resans slut. Vem är vän, vem är fiende?

När de alla går i land i Australien är inget sig likt.

Kommentarer inaktiverade.