Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "Fyren". Wahlström & Widstrand förlag.

Detalj ur omslaget till "Fyren". Wahlström & Widstrand förlag.

En deckardrottning är död

Publicerat 2 januari 2015 | Av |

Ifall Nobelpriset skulle delas ut till en deckarförfattare, så borde det tillfalla P.D. James skrev en gång recensenten Mats Gellerfelt. Jag håller med.

Nu är det för sent. Phyllis Dorothy James avled den 27 november, 94 år gammal. Ett par dagar senare lovsjöng Gellerfelt hennes minne – i alla tonarter – i en understreckare i Svenska Dagbladet.

Efternamnet James var egentligen Phylllis flicknamn; som gift hette hon White. P.D. James adlades av drottningen och kunde titulera sig ”baroness James of Holland Park”. Jag tycker om att föreställa mig drottning Elizabeth som hemlig deckarfantast. Du har väl inte missat den underbara berättelsen Drottningen vänder blad av Alan Bennett. Elizabeth II kliver av en slump in på en bokbuss och omvänds till en bokslukare av stora mått, något som uppfattas som oerhört provocerande av omgivningen och får oanade konsekvenser för monarkin.

Du som är allergisk mot hafsigt skrivna eller våldsamma deckare kan tryggt läsa P.D. James böcker. Hon excellerar i den klassiskt brittiska, kultiverat välskrivna deckarstilen. Författarens dialog är ”värdig Dramaten” och miljöskildringarna är ”rent lyriska”, för att citera Gellerfelts eleganta formuleringar. Geografiskt håller hon sig helst hemmavid, i de sydöstra grevskapen av England. Romankaraktärerna är psykologiskt trovärdiga och ruvar på nattsvarta hemligheter. P.D. James namn finns tryckt på omslaget till ett tjugotal böcker, vilka tål att läsas om och om och om igen!

Det är solklart för den som läst P.D. James sista bok När döden kom till Pemberley, att hon var en hängiven beundrare av Jane Austen. P.D. James berättelse tar vid sex år efter bröllopet mellan Elizabeth Bennet och Mr. Darcy i Stolthet och fördom och är – naturligtvis – konstruerad som en deckare. Som inbiten Austen-läsare känner man sig hemtam i P.D. James bok och imponeras av hur skickligt hon lyckats imitera Austens stil.

Du behöver inte vara detektiv för att räkna ut varifrån P.D. James hämtat inspiration till Adam Dalgliesh, den stilige och gåtfulle polisintendent vid Scotland Yard som figurerar i 14 av hennes deckare. Han bär omisskännliga drag av Mr. Darcy, hjälten i Stolthet och fördom. Båda två upplevs av omgivningen som intelligenta, reserverade och emellanåt snobbigt stroppiga. Dalgliesh är änkling och hans kärleksliv är allt annat än okomplicerat. Han har en känslig sida av sin personlighet, som tar sig uttryck i att han också är en publicerad och ansedd poet.

P.D. James självbiografi Dags att bruka allvar: anteckningar och minnen är kronan på verket. James har mycket att berätta och bestämda åsikter om det mesta.  Hon beskriver ett borgerligt liv, som inte saknade motgångar. Eftersom hennes man aldrig hämtade sig psykiskt efter andra världskrigets fasor, fick P.D. James ensam axla ansvaret för familjens försörjning. Fram träder bilden av en mycket aktiv, engagerad, rättsmedveten och sympatisk kvinna – om än stockkonservativ och religiös (Dalgliesh är prästson, gudbevars). Samtidigt som P.D. James debuterade som författare 1962, vid 42 års ålder, med Slut hennes ögon gjorde hon karriär inom inrikesministeriet för kriminal- och sjukvård. Dessa yrkeserfarenheter har säkert kommit till god nytta i arbetet som deckarförfattare.

Nu återstår bara ett knivigt beslut: vilken P.D. James- deckare ska jag välja att läsa om först? Kanske blir det Ett opassande jobb för en kvinna, boken som introducerar privatdetektiven Cordelia Grey? En tidig Dalgliesh-deckare som Döden går ronden är en stark kandidat eller Böjelser och begär, som inleds med meningen ”Valery Mitchell dog för att hon missade tjugo i tio-bussen”.  Boken Av oskyldigt blod vill jag minnas var en läsupplevelse utöver det vanliga. Gör som jag: låna böcker av P. D. James och läs och läs om!

Kommentarer inaktiverade.