Blogg, Boktips, E-böcker, Skönlitteratur

Omslag till boken "En dåres försvarstal" av August Strindberg, Modernista förlag.

En dåres försvarstal

Publicerat 13 februari 2024 | Av |

Denna självbiografiska roman om ett äktenskap i kris är en säregen och passionerad berättelse med svartsjuka och hämndbegär som drivande krafter. Ska man verkligen tipsa om den apropå Alla hjärtans dag? Ja det tycker jag! Kärleken är inte alltid vacker.

August Strindberg skrev En dåres försvarstal på franska 1887-88, under en svår kris i äktenskapet med Siri von Essen. Till en början verkar problemen handla om meningsskiljaktigheter i fråga om barnuppfostran och kvinnans ställning i samhället. Berättaren, Axel, är missnöjd med hustrun Marias ovilja att ge upp drömmen om ett liv på teatern, som skådespelare.  

Det småputtrande missnöjet övergår snart i en anklagelseakt av bibliska proportioner där Axel jagar efter bevis på hustruns förmodade otrohet. Hela tiden bjuds läsaren in för att ta ställning i skuldfrågan, och bekräfta hans vanföreställningar, farhågor, förhoppningar. Rasande av svartsjuka framhärdar han i sin jakt på tecken på hennes brott, indignerad och förblindad av hat – för inte kan man väl kalla det kärlek, eller?

Det är en hänsynslös och på många sätt misogyn skildring av en äktenskapskris, samtidigt som det är en djupt psykologisk och självutlämnande berättelse. Den stora behållningen är språket, och det ursinniga anslaget som ibland blir rent av komiskt. Och visst går det att ana ett mått av självinsikt, inte minst i titeln.

En dåres försvarstal finns också att läsa som e-bok via appen Libby. 

Kommentarer inaktiverade.