Skönlitteratur

Emma Molldius. Foto: privat

Emmas topp 3 2017

Publicerat 29 december 2017 | Av |

Emma jobbar på digitala biblioteket och du kan ha pratat e-böcker eller databaser med henne till exempel! Här tipsar hon om årets bästa tre böcker.

Min första favorit detta året är boken Memory som är skriven av Petina Gappah.

Den här historien handlar om Memory. Hon är en ung kvinna som sitter på death row i kvinnofängelset i Zimbabwes huvudstad Harare. Memory sticker ut bland sina medfångar. Hon är bildad och privilegierad, och hon är född med albinism. Hon är också den enda av fångarna som är dömd för mord – mordet på Lloyd Hendricks, den vite man som tagit hand om Memory sedan hon var liten. Hur hon hamnat på death row och vad hon har för bakgrund nystas sakta ut genom berättelsen om Memory.

Den andra boken som gjort mest intryck på mig i år är Vegetarianen av Han Kan. Detta är en väldigt speciell och annorlunda bok som jag vill tipsa om. Den här liknar inget annat jag läst förut och har ett helt speciellt språk och stil. I vegetarianen får vi följa Yeong-hye som är en mycket  tystlåten kvinna i ett traditionellt äktenskap i Sydkorea. Hon har aldrig gjort uppror, men så börjar hon en dag drömma om blod och brutalitet och om kroppar och kött.  Yeong-hye som i vanliga livet vägrar varje form av våld.  Drömmen leder till att hon slutar att äta kött i tron att hon kan förvandla sig till en växt. (Hon får en vision om att hon kan bli en växt). Hennes anhöriga blir så provocerade av henne beslut att bli vegetarian att de blir våldsamma, men detta gör henne bara mer beslutsam.

Den tredje av mina favoriter detta året är Spinning som är skriven av Tilly Walden och är en grafisk roman (i serieform) som skildrar en ung tjejs liv. Hon har en stor passion och intresse i livet och det är konståkning. I boken får vi följa hennes liv på och utanför isrinken med tidiga mornar med träning, hon tränar dels individuellt och dels i grupp, något som kallas synkro.

På isrinken får vi följa hennes barndom och tidiga tonår där hon får bemöta tränare, kompisar och motgång och framgång. Det är också här hon får försöka hantera sin identitet som lesbisk och världen omkring henne.

Kommentarer inaktiverade.