Film, Musik, Skönlitteratur

Foto: Adam Wojciechowski

Emmas bästa 2015

Publicerat 29 december 2015 | Av |

Emma har jobbat hos oss drygt ett år och är på det vi kallar Digitala biblioteket. Hon jobbar bland annat med våra e-böcker och databaser. Här kommer det hon har gillat mest i år!

Bästa serie

Framtidens arab av Riad Sattouf Detta är en självbiografisk serieroman som följer en liten kille, Riads, första sex levnadsår i Frankrike, Syrien och Libyen. Hans mamma är från Frankrike och pappan från Syrien. Föräldrarna träffas på Sorbonneuniversitet i början på 1970 talet. Samma år som huvudpersonen föds doktorerar pappan på Sorbonne och blir därefter erbjuden en forskartjänst i Libyen. Familjen flyttar dit och genom Riads ögon får läsaren en (varning dock för en ganska onyanserad) bild av livet där. Efter ett antal år i Kadaffis Libyen, flyttar familjen sedan till pappans hemland Syrien. På ett kortfattat och enkelt sätt får läsaren en bakgrundshistorik till det som händer i Syrien idag. Ett Syrien för några decennier sedan och med den nuvarande diktatorns Bashar al-Assad pappa som diktator. Viktig bok och fängslande bok och tillhörighet och om politik.

Bästa bok

Bär barnet hem – Cilla Naumann En favorit det här året är Cilla Naumanns bok Bära barnet hem. Jag är ju väldigt förtjust i Cilla Naumanns andra böcker så jag blev mycket glad när denna kom i höstas. Stilen på hennes böcker är lite trevande men väldigt indragande. Boken Bära barnet hem har tre olika berättelser. Den första är en självbiografisk berättelse om en mor till tre adopterade barn. Hon gör en resa tillsammans med sin son till Bogota för att träffa sonens biologiska mamma. Detta blir en stor och omtumlande händelse för alla.

Den andra berättelse handlar om Ana, hon lever i Bogota och är också ett barnhemsbarn som vuxit upp utan att bli adopterad. Hon har aldrig haft en mor och inte heller har hon varit en. Ana fick stanna på det klostret hon kom till som liten till det att hon börjar arbeta som barnflicka. Den sista delen handlar om en mamma som håller på att försvinna in i en demens. Även denna del är självbiografisk. Genom mammans gradvisa försämring försvinner författarens historia och de minnen som de har tillsammans.

Bästa skiva

Vasas flora och fauna – Släkt med Lotta Swärd Mitt bästa musiktips år 2015 måste bli Vasas Flora och faunas skiva Släkt med Lotta Swärd. Bandet bestod ursprungligen av duon Mattias Björkas och Iiris Viljanen. Band är från Finland och sjunger på dialekt. Härliga och roliga texter på finlandssvenska som handlar om deras hemtrakter kring Vasa. Tyvärr hoppade Iiris av bandet (hon har en fantastisk röst) men Mattias fortsatte spela ihop med nya sångerskan Tina Kärkinen (som är superbra också) och pianisten Daniel Ventus. Detta är ett band som hängt med mig i lurarna sen i somras. Min favoritlåt är Gudförälder.

Bästa dokumentär

Jag gillar ju inte hockey speciellt mycket men måste ändå tipsa om en spännande dokumentär som handlar om ett hockeylag. Dokumentären heter Red army, och det är inte vilket hockeylag som helst utan om Världens bästa hockeylag (under många år), det sovjetiska ishockeylandslaget. I centrum för dokumentären står lagkaptenen Vjatjeslav Fetisov. I forna sovjet gick han från att ha varit hjälte till landsfiende. Han blev sedan idrottsminister i Ryssland under Putins första ämbetsperiod. Detta är en amerikansk/rysk dokumentär producerad av Gabe Polsky som lyckas visa på länken mellan sovjetiska systemet och framgången hos ishockeylandslaget.

 

Kommentarer inaktiverade.