Film, Musik, Skönlitteratur

Elsas bästa 2012

Publicerat 27 december 2012 | Av |

Det här året har varit stressigt och skolan har tagit upp allt mer av min tid. Jag har haft svårt att göra plats för böcker, filmer och musik. Men det har även gjort att det lilla jag har läst, tittat och lyssnat på har haft utrymme nog att påverka mig på ett djupare plan.

Bok – When God Was a RabbitSarah Winman

Det här året hade jag turen att ramla över en sådan bok som berör på ett sätt som bara ett fåtal böcker gör. Den här romanen är skriven med en otrolig känslighet och förståelse för människor, och får mig att misstänka att författaren är en mycket vis kvinna. Handlingen är inget vidare speciell. Det är en ganska enkel berättelse om två syskon som växer upp, hur deras relation utvecklas och den smärta och glädje de upplever. Det är okonstlat och träffar mig rakt i hjärtat.

Musik – Born to DieLana Del Rey

Det är kanske inte ett särskilt originellt val, kanske inte tillräckligt ”indie” av mig, men det blir så. Jag har fallit för denna snyggt paketerade pop som är tillräckligt nyskapande för att skilja sig från mängden. När andra blir upprörda över att Lana Del Rey är mer fiktiv än sann blir jag mer fascinerad. Hon har skapat en egen karaktär, och blandar gammal Hollywoodglamour med en gnutta amerikansk white trash. Hennes texter är dramatiska, och svärtan i orden kompletterar de lättsamma popmelodierna.

Film – The Skin I Live InPedro Almodovar

Jag har många skräckfilmer i mitt filmbagage. Jag har inte sett det allra värsta, men jag har sett ganska mycket. Därför förvånade det mig när en film som inte är en klassisk skräckfilm kunde fylla mig med ett sådant starkt obehag. Almodovar kliver ur sin trygghetszon och gör något helt annorlunda. Antonio Banderas likaså. Ett flertal berättelser vävs samman i filmen, men ramberättelsen handlar om en kvinna som hålls fången av en kirurg. Tittaren har svårt att definiera deras förhållande och deras roller byts ständigt ut. Filmen ställer frågor om identitet, var denna ligger och om det går att ändra den. Även övergrepp och kontroll över andra är teman som sprider ljus över det ruttna som bor i människans psyke.

Kommentarer inaktiverade.