Skönlitteratur

En kärlek högre än bomber

Publicerat 26 mars 2010 | Av |

Vid ett besök i ett antikvariat i London snubblade Elizabeth Smart över en diktsamling av poeten George Barker och blev förälskad, inte bara i hans poesi, utan även i Barker personligen, utan att ens ha träffat honom. Detta blev upptakten till en av de mest skandalösa och stormiga kärleksaffärerna i världshistorien.

Strax över 100 sidor. Det behövdes inte mer för att göra Elizabeth Smart världsberömd. En tunn liten bok utgiven 1945 som beskriver en kärlek ”högre än bomber”. Titeln är lika besvärlig som självklar – Vid Grand Central Station där satt jag och grät.

Handlingen är väldigt simpel egentligen, men det är inte handlingen som ger boken dess unika prägel. Det är språket. Hela händelseförloppet utspelar sig i huvudpersonens tankar som förmedlas genom ett bländande språk. Det är en roman skriven som ett försvarstal för kärlekens omöjliga kraft, men som också kan läsas som en enda lång dikt om kärlekens inre väsen. Boken är indelad i tio korta sektioner, där varje del blottar en djupare förståelse av ”kärlekens vatten som översvämmar allt.”

Elizabeth Smart (1913-1986) föddes i Kanada och studerade som ung i England. På besök i ett antikvariat i London snubblade hon över en diktsamling av poeten George Barker och blev förälskad, inte bara i hans poesi, utan även i Barker personligen, utan att ens ha träffat honom. Detta blev upptakten till en av de mest skandalösa och stormiga kärleksaffärerna i världshistorien.

Elizabeth började snart brevväxla med George, och till vänner och bekanta erkände hon att hon ville gifta sig med honom. De hade fortfarande inte träffats i verkliga livet, men det skulle snart Elizabeth ändra på. Hon betalade flygbiljetten för George så att han kunde flyga tvärs över halva jordklotet för att träffa henne. Priset för den resan fördubblades eftersom Elizabeth även betalade biljetten för en person till – Georges fru!

Vid Grand Central Station där satt jag och grät är berättelsen om kärleken mellan Elizabeth och George berättad i en lyrisk form genom Elizabeths ögon. Den beskriver en människa som är isolerad från resten av omvärlden på grund av kärlekens kunskap. Som läsare tvingas man ta ställning till Elizabeths erfarenheter av en brinnande passion. Är kärlek både av ondo och av godo? Vem är starkast, den som älskar eller den som älskas?

Elizabeth Smart skrev ytterligare några böcker men hon blev aldrig någon produktiv författare. Hela hennes ryktbarhet bygger på denna lilla skrift. Har man läst den en gång, återvänder man nästan maniskt till den. Den är helt enkelt lysande.

“Min käre, min älskade, hör du mig där du sover?”

Kommentarer inaktiverade.