Film, Musik, Skönlitteratur

Elins bästa 2012

Publicerat 29 december 2012 | Av |

Elin är bibliotekarie hos oss och lär ut hur man lånar e-böcker. När hon sammanfattar 2012 har hos så klart en e-bok med på listan.

För mig har 2012 främst varit ett musikår. Istället för att sitta hemma och läsa böcker, så har jag sprungit på spelningar titt som tätt. Jag har återupptäckt gamla favoriter, lyssnat in mig i nya genrer och inte minst fått en massa nya favoriter.

Tre av mina skivfavoriter i år:

Calexico: Algiers
Calexico spelar altcountry med mexikanska influenser. Det är americana blandat med trumpetblås och snabba maharachi-gitarrer.  Det är sorgset och dystert, men samtidigt svängigt och upplyftande. Min favorit på skivan: Splitter

Jens Lekman: I know what love isn’t
Kortedalas stolthet Jons Lekman har hunnit med detta sen sist: fått svininfluensa, blivit kär, fått sitt hjärta krossat och släppt en ny skiva. En skiva med fina, bitterljuva poplåtar om hjärtesorg. Jens Lekman är en fantastisk textförfattare, välformulerad och samtidigt med en fin humor. Min favorit på skivan: The world moves on

Anna von Hausswolff: Ceremony
Anna von Hauswolff bytte ut sitt piano mot Annedalskyrkans orgel. Här kanske det är min kyrkliga uppväxt som spelar in, men orglar är så otroligt vackert. Vemodigt och vackert. Ceremony är en mörk, storslagen och mäktig mässa. Stundtals är det så vackert  och vemodigt att det gör lite ont. Min favorit på skivan: Red sun.

Jag har så klart inte bara sprungit på spelningar i år, ibland har jag pausat i en biosalong eller i soffan med en bra bok. Här kommer två tips, på en bra film och på en bra bok:

En av mina filmfavoriter i år:

The Cabin in the woods
En av de roligaste och smartaste manusförfattarna jag vet är Joss Whedon. Ni kanske känner honom som manusförfattaren till The Avengers, men han ligger även bakom en massa bra tv-serier som Buffy the Vampire slayer. I Cabin in the woods åker ett gäng ungdomar ut till en öde stuga i skogen. Som ni vet brukar det ju bli katastrof i skräckfilmer när amerikanska ungdomar åker ut till stugor i skogsområden. Och utan att avslöja så mycket så kan kanske ni anar att det finns stor potenital för katastrof även i denna film. Men eftersom det är Joss Whedon som skriver manus så är ingenting som man tror och filmen är full av humor och överraskningar.

En av mina favoritböcker i år:

Sylvia Avallone: Stål
I Stål möter vi ett Italien som är långt från de romantiserade skildringarna man ofta möter i litteraturen om olivlundar, vackra landskap och läcker mat. I den lilla småstaden som Stål utspelar sig i kretsar livet kring stålverket. Vi är i ett samhälle där livet går hårt fram med människor, där resurser är knappa och förutsättningarna för ett gott liv få, kanske till och med obefintliga. Mitt i detta lever två tonårsflickor, Anna och Francesca. De är bästa vänner och mellan dessa flickor finns vänskapsband så starka att de är snudd på provocerande för en osäker omvärld. Tillsammans är de starkast i världen, men så skapas en spricka mellan flickorna. En spricka som gör att de glider ifrån varandra och världen förändras för dem båda. Stål är en bok om ett samhälle som förlorat framtidstron. Det är en bok om vänskap och kärlek som lyfter och stärker. Om att hoppas och förlora hoppet. Stål kan du även låna som ebok.

Kommentarer inaktiverade.