Boktips, Skönlitteratur

Edith och Julian

Publicerat 9 februari 2022 | Av |

Nu närmar sig alla hjärtans dag och vi på biblioteket kommer såklart i stämning med hjälp av böcker!

Naoise Dolans debutroman från 2020 utgör ett triangeldrama utöver det vanliga. Vad är det som händer när kärleken ställs mot status och pengar?

Edith och Julian följer den irländska 22-åringen Ava som flyttat till Hongkong för att arbeta som engelsklärare. Hon börjar träffa den engelska Julian, en något äldre banktjänsteman. De inleder ett kravlöst, outtalat förhållande trots att Ava inte alls verkar särskilt intresserad av honom. Snarare är det Julians status, pengar och lägenhet som fascinerar henne. Så småningom flyttar hon även in i hans lägenhet.

När Julian åker till London i några månader uppmanar han Ava att umgås med andra bekanta. Hon träffar då Edith och blir fascinerad av samma saker som drog henne till Julian. Edith kommer från Hongkongs överklass och har en prestigefylld karriär som jurist. De två träffas ofta och Ava blir mer och mer intresserad av Edith, av hennes skönhet, sätt att föra sig på och vara. De två blir kära, samtidigt som Ava inte flyttat ut ur Julians lägenhet eller varit öppen med Edith om Julian.

Edith och Julian kan beskrivas som ett triangeldrama utan dramatiken. Både Edith och Julian är redo att acceptera Avas val men problematiken uppstår när Ava velar. Under bokens första hälft är Ava som i en dvala, ett tillstånd där saker händer henne utan att hon själv gör några aktiva val eller känner några starka känslor. När hon träffar Edith väcks känslorna till liv och allt blir mer verkligt. Men är det detta Ava vill? Det hade varit enklare att stanna med Julian, och är inte det bättre? Hon betalar heller ingen hyra till Julian och skulle behöva bo betydligt enklare utan honom.

Det är en berättelse om hur ekonomi och klass påverkar ens inställning till kärlek. För Ava är det en sak att ha ett icke-förhållande med någon som har en finare bakgrund och mer pengar än henne, och en helt annan att påbörja ett förhållande med någon som också har statusen och pengarna och vara dennes jämlike. Triangeldramat består därför inte av vem som Ava är mest kär i, utan om hennes inre tvivel och osäkerhet.

För mig framstod valet mellan Edith och Julian som självklart, men ändå var jag osäker på hur berättelsen skulle sluta in i det sista.

Edith och Julian av Naoise Dolan finns även som e-bok i appen Libby. Logga in med bibliotekskort och PIN-kod så kan du låna med en gång!

Kommentarer inaktiverade.