Facklitteratur, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Stå i bredd". Norstedts förlag.

Du var den som jag ville stå i bredd med

Publicerat 20 maj 2015 | Av |

Ebba Witt Brattström har använt ett citat ur Märta Tikkanens diktroman Århundradets kärlekssaga för att ge namn åt sin nya bok. Ämnet för boken är 70-talets kvinnor, män och litteratur.

Jag  kände mig tvungen att skriva den här boken, berättar Ebba Witt Brattström, i samband med en föreläsning som jag tog del av nyligen. Witt Brattström är i dag professor i nordisk litteratur på Helsingfors universitet. Under 70-talet var hon aktiv i grupp 8, en feministisk organisation som arbetade för kvinnors frigörelse. Det är en personligt skriven litteraturhistoria som vi får ta del av i boken Stå i bredd.

Witt Brattström anser att 70-talet hamnat i vanrykte som ett decennium som främst förknippas med bekännelselitteratur. En skev bild anser hon och hennes åsikt är att det på 70-talet gavs ut litteratur som verkligen var banbrytande. Författarna var både kvinnor och män. Hon ger ett flertal exempel på böcker som gjort bestående avtryck i den litterära världen. Av en tillfällighet ger jag här bara exempel på kvinnliga författare.

Rapport från en skurhink slår ner som en bomb då den ges ut i februari 1970. En städerska som kan författa en bok! Maja Ekelöf installerar en städerskekropp i litteraturen och skapar därmed en bok som räknas som en klassiker av eftervärlden. Rapport från en skurhink erhöll också utmärkelsen bästa politiska roman.

Marit Paulsens debutroman Du människa, 1972, skildrar ett dygn i en skiftarbetande fabriksarbetares liv. Huvudpersonen är en dubbelarbetande kvinna, tillika fyrabarnsmor, som är inne i det välkända ekorrhjulet.

Paradistorg av Ulla Isaksson, 1973, blev det årets stora debattroman. Handlingen i boken kretsar kring familjekonflikter och sanningar som kommer upp till ytan under fyra familjers sommarvistelser i Stockholms skärgård. En omtalad filmatisering av romanen gjordes av Ingmar Bergman 1977.

Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen utgavs 1978 och med anledning av författarens 80-årsdag i år kommer boken att ges ut i nytryck i augusti.  Århundradets kärlekssaga är en självbiografisk diktroman som markerade Märta Tikkanens litterära genombrott. I boken ges ett inte alltför smickrande porträtt av Henrik Tikkanen och hans svåra alkoholproblem.

I prologen väljer Ebba Witt Brattström att återge Sonja Åkessons dikt från 1963, Vara vit mans slav. I dikten visar en hemmafru sitt missnöje med tillvaron; den förslavade hemmafrun synliggjordes. Fortfarande var 75% av alla gifta kvinnor hemmafruar vid denna tid, men 70-talet innebar väl en befrielse från hemarbetets bojor? Eller? Nåväl, sambeskattningen avskaffades 1971 och många kvinnor blev därmed istället dubbelarbetande för att få ekonomin att gå ihop. Var det jämställdhet att ha både yrkesarbete plus hemarbete? Det kan man naturligtvis diskutera men svaret får man leta efter i ett annat sammanhang.

 

Kommentarer inaktiverade.