Arrangemang, Stadsbiblioteket Dynamo

En föreläsning om svart kvinnligt hår.

Don´t touch my hair – favorit i repris!

Publicerat 15 september 2014 | Av |

Måndag 17 november besöker Salem Yohannes åter Dynamo. Hennes föreläsning handlar om svart kvinnligt hår, men också om att vara en person med rötter i andra delar av världen, och om att bo i det mångkulturella Sverige.

– Under ganska lång tid försökte jag smälta in, berättar Salem. Jag rakpermanentade mitt hår, jag hade i hårförlängningar, allt det man kan göra för att försöka efterlikna omgivningen och den mediala bilden av skönhet. Sedan någonstans runt 20-årsåldern, i samband med att jag började studera på universitet och ifrågasätta strukturer, blev jag rebellisk hemma. Jag ville göra helt tvärtom och slutade fixa mitt hår. Då började det komma konstiga kommentarer från olika håll:

”Gud, kan du kamma ditt hår? Det måste vara jättejobbigt.”
”Önskar du aldrig att ditt hår var rakt istället?”
”Wow, du har verkligen sånt där Kunta hår”.  (Kunta Kinte var en svart slav på 1700-talet, och en av huvudpersonerna i boken Rötter av Alex Haley).

Salems föreläsning Don´t touch my hair tar avstamp i hennes egna upplevelser och i hennes uppsats med samma namn, som handlar om svart kvinnligt hår inom den svenska offentliga förvaltningen. Till Dynamo kommer Salem för att prata om hur det är att uppfattas som annorlunda, och om de frågor man kan stöta på som svart kvinna i Sverige.

Om Salem Yohannes
Professionell dansare i hiphop- och afro fusiongruppen Laces, pedagog, koreograf, samhällsvetare och föreläsare.

Plats: Kaffebaren i Dynamo Game, Parkplan.
Tid: 17.30-18.30
Datum: 17/11

Ett svar till “Don´t touch my hair – favorit i repris!”