Boktips, E-böcker, Skönlitteratur
Omslag till Din Stora Kärlek av Liane Moriarty. Albert Bonniers Förlag

Omslag till Din Stora Kärlek av Liane Moriarty. Albert Bonniers Förlag.

Din stora kärlek

Publicerat 4 november 2020 | Av |

Hur blir det när ens partner gör slut och man inte kan släppa taget?

Det är vad som hänt i Din stora kärlek. Ellen har länge försökt hitta en partner och när hon äntligen hittar Patrick, en lugn och vänlig änkeman, känns det väldigt lovande. Tills han får en olycksbådande min och säger att det är något han måste berätta. Han har en stalker, kvinnan han var tillsammans med efter att hans fru gick bort, som hela tiden hör av sig och följer efter honom.

Å, inte värre, tänker Ellen först. Hon blir nästan lite märkligt smickrad till en början. Att det finns någon som tycker att Patrick, och i förlängningen även hon själv, är så viktiga. Men stressen av att aldrig bli lämnad ifred tär mer på hennes nya förhållande än hon kunde ana. Och bara den vanliga vardagen med att sammanfoga tre liv (Patrick har en åttaårig son också) och komma överens om möbler och annat är inte så lätt heller.

Den australiensiska författaren Liane Moriarty är mest känd för boken Stora små lögner som ligger bakom den populära TV-serien med samma namn (Big Little Lies) och hon är bra på de här skildringarna av vardagens dramatik, bonusbarn, hemligheter och lögner, destruktiva relationer, det som händer efter att den stora förälskelsen blommat ut och tvärtom, när känslorna borde, men inte vill ta slut. 

Parallellt med Ellen får man som läsare följa stalkern och hennes tvångsmässiga besatthet av Patrick. Det hon gör är självklart fel och hade hon varit en aggressiv man hade det varit extremt hotfullt, men som läsare får man ändå viss sympati för henne. I ett minnesvärt försvarstal ifrågasätter hon varför det anses vackert och ädelt att trofast fortsätta älska en partner som dött ifrån en (vilket till stor del var Patricks problem i deras förhållande), medan det enbart är skamligt och förnedrande att vilja ha tillbaka någon som har lämnat en.

Moriarty skriver ganska ”snällt”. Man har en känsla av att allt kommer ordna sig på slutet även om det bråkas om flyttkartonger och inget tyder på att stalkern kommer släppa taget. Men det är inte heller förutsägbart och det är spännande att läsa den här typen av bok som på sätt och vis börjar med det lyckliga slutet att Ellen och Patrick får varandra, för att sedan fortsätta med att visa vad som hände sen.

Det är med andra ord lättsmält läsning och samtidigt en riktig bladvändare!

Det är kö på boken nu men den finns även som e-bok i appen Libby för dig som vill börja läsa direkt! Logga bara in med bibliotekskortnummer och PIN-kod så är du igång!

Kommentarer inaktiverade.