Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Det är så logiskt, alla fattar utom du" av Lisa Bjärbo. Rabén & Sjögren förlag.

Det är så logiskt

Publicerat 19 april 2018 | Av |

Läs en härlig svensk ungdomsroman!

Johan och Ester är bästisar. De har känt varandra sen de var små och nu går de i första ring i en gymnasieskola i Växjö.

Ester är helt besatt av Adam, en långhårig hårdrockskille i estetklassen med underbara smilgropar.

Och Johan är besatt av Ester. I hemlighet såklart. I fyra år har han vetat att han vill något mer än vänskap. Men hur ska han säga det? Och vad händer med deras vänskap då?

Den där hösten när Ester blir ihop (eller blir hon det?) med Adam är hösten när allt förändras.

Det är så logiskt, alla fattar utom du av Lisa Bjärbo är en väldigt typisk ungdomsbok på alla sätt. Lite skola, lite obesvarad kärlek, stök med föräldrar, skvallriga kompisar och så vidare. Den känns också befriande svensk för mig som ofta läser engelskt och amerikanskt. Det är sådär sansat och vardagligt. Johans föräldrar bråkar och skiljer sig men det är ingen skamlig katastrof utan mest sorgligt och jobbigt, och till och med lite hoppfullt. Och jag gillar att det utspelar sig i Växjö där jag har bott en period. Jag känner igen shoppinggatan och vattentornet.

Och så tycker jag om att Ester och Johan får berätta vartannat kapitel, så att man som läsare ofta får samma händelse berättad från två perspektiv. Oftast har ju Johan och Ester två väldigt olika upplevelser fast de suttit i samma skolsal eller varit på samma fest. Det är ju alltid väldigt spännande att få två varianter på en berättelse och får en att undra hur man själv uppfattas i olika situationer.

Jag tänker egentligen att jag vuxit från ungdomsböcker för länge sen. Men så läser jag en och dras med i känslan, hur dramatiskt allting var och hur snabbt allting hände. Precis som när alla drabbades av tv-serien Skam. Jag läser och läser och bara måste få veta om Ester och Johan får varandra på slutet.

 

Kommentarer inaktiverade.