Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "Skumtimmen". Wahlström & Widstrand förlag.

Detalj ur omslaget till "Skumtimmen". Wahlström & Widstrand förlag.

Den skumma timmen

Publicerat 21 maj 2012 | Av |

En del böcker pratas det mycket om. När man jobbar på bibliotek märker man precis vilka böcker som är uppskattade.

För några år sedan var en vanlig fråga ”Jag har läst en jättebra bok som heter Skumtimmen, har ni något mer av samma författare? Det hade vi inte då, för Skumtimmen var Johan Theorins debut.

Det är en deckare som utspelar sig på Öland. En dag kliver en sexårig pojke, Jens, ut i dimman och träffar Nils Kant, en mördare som är död och begraven sedan flera år. Jens försvinner och hans kropp återfinns aldrig.

Många år senare får Jens morfar en barnsandal med posten. Och hans mamma återvänder till ön i hopp om att äntligen få veta vad som hände. Hon är traumatiserad, långtidssjukskriven och lätt alkoholiserad.

Men tillsammans med sin pappa, hans vänner och en vänlig polis börjar hon nysta upp det förflutna.

I skumtimmen berättar man otäcka historier för varandra och berättelserna om Nils Kant är definitivt otäcka. Men spökar han eller är det så att han aldrig dog?

Skumtimmen är en deckare som är lite som en spökhistoria, suggestiv och mörk. Man får lära sig lite om Öland och lite om att vara sjöman. Det är en fin skildring av hur en äldre man och hans dotter närmar sig varandra efter många år av främlingsskap. Det är välskrivet och atmosfäriskt.

Det är helt enkelt njutbar läsning på alla sätt.

Och nu har Theorin hunnit skriva lite fler böcker så det är bara att fortsätta med Blodläge och Nattfåk om du vill ha mer!

Kommentarer inaktiverade.