Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "Kärleken är större än döden". Albert Bonniers förlag.

Detalj ur omslaget till "Kärleken är större än döden". Albert Bonniers förlag.

Den räddande kärleken

Publicerat 30 maj 2013 | Av |

Efter tsunamin. Att förlora sin man, sina två barn, sin bästa vän och sin gudson på en och samma gång går naturligtvis inte att föreställa sig. Bibliotekarien satt fast i läsfåtöljen hela pingsthelgen.

Malin Sävstam upplevde tsunamin 2004 och skrev i sin första bok  När livet stannar om tragedin. Då handlade det om att överleva – till stor del för sonens skull – utan att förlora förståndet.

I hennes andra bok, Kärleken är större än döden berättar hon om hur hon griper efter minsta lilla livskänsla som inte påminner om död och om hur kärleken blir räddningen.

Prästen Louise Linder är den som lyckas locka fram livsgnistan hos Malin och också den som uppmuntrar hennes känslor för en ny man. Det som är så intressant här är framförallt författarens uppriktighet. Malin Sävstam låter våra fördomar om familjetragedier komma på skam: nej, man sörjer inte alltid tillsammans som familjemedlemmar, ja, man kan bli en rabiat typ istället för ett lidande offer och ja, man kan nästan omedelbart efter en förlust av en partner återigen uppleva kärleken.

Man läser oavbrutet, dyker inte upp vid starten i Göteborgsvarvet och man ägnar inte en minut åt spektaklet i Malmö. Å andra sidan hade vilken bok som helst stått sig i den konkurrensen…!

Kommentarer inaktiverade.