Facklitteratur
Kryddor. Foto: Zsuzsanna Kil

Kryddor, foto: Zsuzsanna Kilian

Den oglamourösa kokboken

Publicerat 24 mars 2011 | Av |

Kokböcker hör till de böcker det köps och ges ut allra mest av. Samtidigt som människor verkar ha det allt stressigare och mer sällan hinner laga mat.

Kanske är det alltså så att många kokböcker bara blir liggande? Man tittar på de fina bilderna där maten är fotograferad enligt konstens alla regler (maten penslas med majssirap för att se blank ut, kemikalier används som ska likna ånga från varm mat, speciell färg för att förstärka kulören på kött och grönsaker sätts till). Och sen suckar man lite för att man inser att man inte riktigt vet var man ska få tag på alla ingredienserna eller redskapen som behövs.

Eller ännu värre, så försöker man faktiskt att laga maträtten och så blir det inte alls som man har tänkt sig för att receptet inte riktigt stämmer (”varför står det bara 1 msk vätska när det är full med sås på bilden?”). Kanske är det snabböversatt från ett annat språk (och ännu värre, andra mått) eller så har kocken aldrig lagat receptet på riktigt.

Men en bra kokbok är ett nöje! Man kan bläddra i dem när man inte vet vad man ska laga till middag och man kan lita på att recepten stämmer och att det blir gott när man lagar något från dem. Här kommer min absoluta favorit, trots att den inte har ett enda glammigt foto:

Madhur Jaffrey / Indisk mat

Madhur Jaffrey kom till England från Indien utan att kunna någonting om matlagning. Men hon saknade maträtterna från sin uppväxt och började få recept skickade från sin mamma. Sen lagade hon varje recept om och om igen tills hon verkligen kunde det. Och just det är det fantastiska med den här kokboken. Det märks att författaren lagat varje recept så många gånger att hon vet precis hur det ska bli godast.

Sen är det ju lite krångligt att varje recept innehåller uppåt tio olika kryddor, i stället för ett slags allmänt currypulver. Men allt det där kan man få tag på enkelt och billigt i någon exotisk affär i Göteborg (kryddorna är ju torra så de håller i evigheter när man väl har dem) och sen är recepten väldigt tydliga och enkla att följa. Det står precis hur lång tid man ska steka löken och hur man får köttet mört. Och det blir himmelskt gott! Gröna bönor med senapsfrön, stekt potatis med sesam, grillad illröd kyckling, linser med knaperstekt gul lök och spiskummin. Glöm alla släta röda såser från indiska restauranger, indisk mat är långt mer varierad än så! Det har Madhur Jaffrey lärt mig.

3 svar till “Den oglamourösa kokboken”

  1. Jag har ätit maten som Karin lagat ut denna boken. Bästa maten, tycker jag.