Boktips, Skönlitteratur

Omslag till Den magiska leksaksbutiken av Angela Carter. Modernista förlag

Den magiska leksaksbutiken

Publicerat 21 augusti 2020 | Av |

Angela Carters klassiska roman från 1967 är skriven i brittisk magisk tradition, med legendariska föregångare som Lewis Carroll, C.S. Lewis och Edith Nesbit.

Den besynnerliga historien tar sin början sommaren då Melanie ska fylla femton och ägnar sig åt erotiska fantasier och vidlyftiga drömmar om framtiden.

Melanie, Jonathon, Victoria, deras föräldrar jämte den rekorderliga husföreståndarinnan fru Rundle lever i ett idylliskt tegelhus på landsbygden. Syskonens far är författare. Under en föreläsningsturné i Amerika omkommer föräldrarna i en flygkrasch.

Den lyckliga tiden är nu till ända och läsaren förflyttas till en roman av Dickens. De, som det visar sig luspanka syskonen, tvingas flytta till en släkting, som de aldrig ens träffat.

I en dimmig och svagt upplyst stadsdel i södra London med sjaskiga gamla hus och trista, vanskötta bakgårdar fulla av tvättlinor och stinkande, överfulla soptunnor huserar morbror Philip tillsammans med sin irländska fru Margaret och hennes två yngre bröder, Finn och Frances, ovanpå sin leksaksbutik. Fastigheten saknar bekvämligheter, som centralvärme och varmvatten. Tunga möbler, brunmurriga, fuktfläckade tapeter och trådslitna mattor fullbordar det dystra intrycket.

Enligt Melanie påminner morbror Philip om Scrooge i En spökhistoria vid jul av Charles Dickens. I mitt tycke är han ondskefullare än så, en hustyrann, som plötsligt får hemska raseriutbrott och som njuter av att slå och plåga andra. Det är därför föga förvånande att hans fru Margaret blev stum på deras bröllopsdag.

Någon skolgång blir det inte tal om för barnen. De tvingas arbeta för sitt uppehälle och hålls isolerade från omvärlden.

Morbror Philip är besatt av dockteater och tillverkar konstfulla marionetter i människostorlek. Familjen tvingas klä sig i sina bästa kläder och bevittna föreställningar i källaren, där hans sjuka och skrämmande fantasier kommer i dagen.

Melanie både attraheras av och känner avsmak för Finn, som är skitig och stinkande, men den ende som vågar sätta sig upp emot Philip och som denne, i sin tur, gör sitt yttersta för att krossa.

Slutet kommer lika oväntat som brutalt.

Den magiska leksaksbutiken av Angela Carter (1940-1992) är en oroande och på vissa sätt motbjudande roman, genomsyrad av obehagliga lukter. Den är full av symbolik, erotiska underströmmar och har likheter med folksagor. Till syvende och sist handlar romanen om att bli vuxen.

Angela Carter skrev en rad intressanta böcker, den ena märkligare än den andra. Jag tror att Den magiska leksaksbutiken är en utmärkt inkörsport till hennes författarskap. Bokförlaget Modernista passar nu på att även ge ut Den nya Evas passion (1977 i original), en roman som är omöjlig att beskriva på ett par rader.

Den magiska leksaksbutiken finns, för den som så önskar, även att låna som e-bok.

Kommentarer inaktiverade.