Göteborg, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Kärlek sökes". Bokförlaget Forum.

Dejting i Göteborg

Publicerat 3 oktober 2016 | Av |

Efter åratal av anteckningar blev det en skönlitterär bok med alla ingredienser man kan önska av en trevlig underhållningsroman. Det där med internetdejting kan Carin Hjulström en hel del om, skriver hon i sitt eget efterord.

Det är kärlek, humor, göteborgsmiljöer, engagerande sidohistorier, lite kändisvärld och överklass.

Frida Fors har vi fått följa i två tidigare romaner och nu har hon hunnit bli 47, frånskild med två utflugna barn. (Att hon var 25 i förra boken och internetdejtade då också får man bara strunta i. Tiden fungerar annorlunda i böcker.) Åren utan partner har gått fort men när sonen flyttar ut blir ensamheten påtaglig och uppmuntrad av kollegor och vänner ger hon sig in i dejtingdjungeln på (det fiktiva) ”E-love”.

Frida är öppen för det mesta och träffar också alla typer av män. Den omhändertagande rasisten med mage som en höggravid kvinna, den självupptagna pratmakaren, den gränslösa livskonstnären, och den snygge men inkontinente. Och såklart mannen som verkar perfekt men som döljer både det ena och det andra.

Fast hon inte har så stora krav är det ändå många som är helt fel.

Samtidigt får hon tampas med konkurrens på jobbet, av ingen mindre än sin före detta mans nya flickvän. Fiberbredband ska köpas in till bostadskvarteret och en charmerande gammal hemkunskapsfröken behöver någonstans att bo. Och Fridas mamma är oförbätterligt missnöjd med livet.

Jag kan ha mina invändningar mot den här boken som överdriver sina karaktärer, inte slutar fullt så lyckligt som den här typen av bok brukar och som har ett utdraget parti med ett möte om internetfiber.

Men det är väldigt roligt att följa Frida i hennes jakt och många typer omkring henne kan man känna igen från människor man själv har träffat. Det blir många fniss bakom skämskudden när männen avhandlas över en kopp kaffe eller en promenad runt Delsjön. Samtidigt känns det ofta sorgligt. Som Frida i boken själv reflekterar, kan det upplevas torftigt när känslorna inte får växa fram under längre tid, som med en kollega, kurskamrat eller vän.

Det är välbekant att läsa om Göteborgs gator och att se Frida framför sig när hon dejtar på caféer precis utanför Stadsbiblioteket! Lite omväxling mot all chicklit från England och Irland, eller Stockholm för den delen. Och det skadar inte att Frida blivit äldre. Till skillnad från många andra romaner i samma genre handlar det inte om att hon vill träffa en man för att bilda familj efter åratal av festande med kompisar, utan mer om att få sällskap och att finna någon att bli gammal med.

Dessutom är det spännande att följa de andra karaktärerna som Frida träffar. Den vackra överklasskvinnan som sitter fast i ett destruktivt äktenskap, den hjälpsamma och ensamma äldre grannen, kompisen med den otrogna maken och så vidare.

Kärlek sökes finns även som e-bok, perfekt att läsa portionsvis i telefonen eller surfplattan när man sitter på spårvagnen!

Kommentarer inaktiverade.