Skönlitteratur

Foto: Nicolas Raymond

Deckare på webben

Publicerat 27 januari 2010 | Av |

Tidskrifterna DAST och Jury har lagts ner de senaste åren. Sedan dess är deckarläsare som vill hålla koll på den kommande utgivningen hänvisade till webben.

Det har blivit betydligt tråkigare i Sverige för deckarläsarna den senaste tiden: först lades tidskriften DAST Magazine ner 2007 och året därpå försvann Jury. Slut på dessa båda anrika kvartalstidskrifter, där man kunde finna det mesta som hörde till genren. Artiklar, intervjuer, bibliografier och, inte minst, recensioner. I synnerhet Jury var duktig på att recensera böcker som kom ut på de mindre förlagen; man gjorde en hederssak av att i princip allt skulle behandlas, till och med utgivningar på eget förlag. Var hittar man nu dessa recensioner?  Oftast ingenstans, gissar jag. Trist för författarna, trist för läsarna.

Dessutom hade Jury en årlig deckarkatalog, där man gav en samlad överblick över utgivningen på svenska, i original och i översättning. Denna deckarkatalog återfinns nu emellertid till all lycka på Svenska Deckarakademins hemsida, www.deckarakademin.se – bara att printa ut! Och DAST finns faktiskt i en nätversion på adress www.dast.nu.

Apropå nyttiga hemsidor vill jag också passa på att rekommendera en mycket användbar adress, www.olaisen.se , där deckarkännaren, författaren, översättaren, utgivaren, medlemmen av Svenska Deckarakademin m.m. Per Olaisen har strukturerat upp ämnet på ett föredömligt sätt – här finns mängder av länkar att klicka sig vidare på.

En annan adress man kan besöka är www.deckarhuset.se (”grundad augusti 2008 av Jessica och Joachim”), där det bland annat ges en översikt över den kommande utgivningen av deckare på svenska förlag under våren 2010. Annars får man gå till vårboksnumret av tidskriften Svensk Bokhandel och bläddra sig fram.

Kommentarer inaktiverade.