Arrangemang

Magnus Linton besöker Stadsbiblioteket på måndag! Foto:Alfonso Jaramillo

De hatade

Publicerat 12 december 2014 | Av |

Måndagen den 15/12 kl 18.00 kan du möta författaren och journalisten Magnus Linton på Trappscenen. Linton har gett ut den uppmärksammade boken De hatade: om radikalhögerns måltavlor.

Det blåser högervindar i Europa. De populistiska partierna växer sig allt starkare och har blivit en politisk maktfaktor i flera europeiska länder. Invandrarna utpekas som en tärande grupp som fråntar landets egen befolkning välstånd och arbete. En gemensam drivkraft hos radikalhögern i Europa är demoniseringen av den andre. Linton identifierar i sin bok tre hatobjekt: ockupanterna ( muslimer), förrädarna (kulturmarxisterna) och parasiterna (romer och judar). Boken är en intressant redogörelse för psykologin hos de högerpopulistiska krafterna. Hur tänker de?

Magnus Linton belyser särskilt tre länder där högerextrema krafter fått stort utrymme. I Ungern har staten tagit över den rasistiska retoriken och mediebolagen har gjort sig av med journalister med judiskt ursprung. Här utpekas romer och judar som en tärande grupp som hindrar landets välstånd och storhet. I Holland målar politiker som Geert Wilders upp bilden av den ondskefulla muslimen som är på väg att erövra västvärlden. Och i Norge bearbetar man fortfarande traumat efter Behring-Breiviks attentat, samtidigt som Fremskrittspartiet fått tunga ministerposter i  regeringen.

Linton försöker verkligen förstå varför dessa rörelser ligger i tiden just nu. Missa inte Magnus Lintons föreläsning om radikalhögerns framväxt i Europa!

Dag:  Måndagen den 15 december
Tid:    18.00-19.30
Plats: Trappscenen på Stadsbiblioteket

Arrangör: Europa Direkt Göteborgsregionen

Vill du låna boken? Klicka här!

Boken ingår i en serie kallad Vems Europa, som bokförlaget Atlas gett ut. Andra böcker i serien är:
Rebecka Bohlin: De osynliga – om Europas fattiga arbetarklass
Björn Elmbrant: Europas Stålbad – krisen som slukar välfärden och skakar euron