Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "de försvunna". Forum bokförlag.

De försvunna: en psykologisk spänningsroman

Publicerat 20 januari 2016 | Av |

Anledningen till att jag kånkar hem den här boken från biblioteket är att författarens förra roman gjorde djupt intryck på mig.

Inga gudar jämte mig av Caroline Erikssons gav oss en inblick i Silbodalprästen Anders Lindbäcks snedvridna psyke. Han verkade i en liten fattig församling i sydvästra Värmland, nära norska gränsen, på 1860-talet. Av barmhärtighetsskäl delade han ut nattvardsvin spetsat med arsenik till församlingens sjuka och fattiga medlemmar. I sin roll av myndighetsperson tog det lång tid innan polisen riktade sina misstankar mot honom.

I Caroline Erikssons nya bok De försvunna är det tidig höst och Greta, Alex och deras fyra-åriga dotter Smilla tillbringar en helg i sommarstugan Marhem. Under en utfärd i båt går Alex och Smilla i land på en ö och försvinner sedan spårlöst.

När Greta anmäler försvinnandet hos polisen får hon en kalldusch då varken Alex eller Smilla finns registrerade som hennes man och barn. Paniken löper amok med Greta! Även som läsare känner du obehag och förvirring och du pressar på tempot i läsningen för att få klarhet.

När Greta träffade den stilige Alex förblindades hon av hans charm och släppte för första gången någon innanför sitt skal. Boken utvecklas till en studie i förnedring, sadism och maktutövning. Det rör sig om en välstrukturerad och välskriven psykologisk thriller som passar att ägna en ruggig vinterkväll åt.

Kommentarer inaktiverade.