Tillbyggnaden

Samtliga foton: Siska Humlesjö

Danska bibliotek inspirerar

Publicerat 2 februari 2011 | Av |

Framtidens Stadsbibliotek? När Stadsbiblioteket stänger 2012 är tanken att det ska finnas ett provisoriskt bibliotek. För att få idéer till det provisoriska biblioteket åkte några resglada till Hjørrings och Aalborgs bibliotek på Norra Jylland i Danmark.

Barnavdelningen på Hjørrings bibliotek

Hjørrings bibliotek ligger i en nybyggd galleria. Med hjälp av inredning har de delat in biblioteket i en del som är ett ”nytt” bibliotek, där får man prata högt, hänga med kompisar, spela spel som biblioteket lånar ut eller sitta i loungen och titta på tv. Den andra delen av biblioteket är ett mer traditionellt bibliotek. Med roliga inredningsdetaljer, som mahognyfärgade hyllor och den klassiska bibliotekslampan i ny stil, signalerar inredningen att här är det ett gammalt hederligt tyst bibliotek. Här finns studieplatser och fåtöljer att sitta och läsa i och i hyllorna finns mest fackböcker och sånt som biblioteket måste spara (som kommunens beslut med mera).

Barnavdelningen var kanske det roligaste! Där fanns till exempel den stora väggen på barnavdelningen som gick att krypa in i för att få en mysig lässtund. Vi hittade en ”fotoautomat” där barnen kunde spela in filmer med sina bästa boktips, filmerna visades sen ute i biblioteket. Där stod en enarmad bandit som slumpade fram roliga meningar, en rutschkana mellan bokhyllorna och en pool fylld av bönsäckar där ungdomar brukade ligga och hångla på kvällarna.

Aalborgs bibliotek ligger mitt i stan i ett hus från 60-talet som rustats upp för nyfikna biblioteksbesökare.

På barnavdelningen var nästan allt skyltat, böckerna stod alltså med framsidan utåt.

Barnavdelningen på Aalborgs bibliotek

Där fanns en jättestor tv-spelsavdelning och dessutom en hörna med gamla arkadspel.

Varje vecka sändes tv-programmet, Ramasjang, från biblioteket. Det var barn som själva gjorde programmet och bestämde vad det skulle innehålla.

Tidskriftsavdelningen var jättestor! Där fanns dessutom en rolig grej med två rör och en fråga. Den här veckan handlade det om Wikileaks gör rätt eller fel. Genom att lägga en boll i antingen ja- eller nej-röret syntes det tydligt vilken sida som hade flest röster. 

I särskilda inspirationsrum i biblioteket fick besökarna boktips. Om de hellre ville ta det lungt och bara sitta och läsa eller plugga gick det naturligtvis också bra. I biblioteket fanns även deckarrum, skönlitteratursrum och faktarum.

En trappa upp i biblioteket ,där filmer, musik och sånt var,  fanns det en biograf! Biblioteket hade fått överta biostolar från en riktig biograf och där kunde besökarna sitta och titta på film.

Vad tycker du? Skulle du vilja se ett sådant här bibliotek i Göteborg? Är det bra eller dåligt med ett rum för spel på bibblan? Vill du ha ett bibliotek där det är okej att sitta och snacka och spela musik eller vill du ha en lugn och tyst plats där du kan koncentrera dig på att läsa eller plugga? Kan ett bibliotek vara både och? Vi samlar in alla synpunkter vi får inför om- och tillbyggnaden av Stadsbiblioteket Göteborg. Tyck till genom att lämna en kommentar!

3 svar till “Danska bibliotek inspirerar”

  1. Jag tycker att det låter fantastiskt, förutom att det låter som att de enda böckerna som fanns var ”facklitteratur och saker biblioteket måste spara”. Det låter trist!

  2. Oj! Det var ett klantigt syftningsfel från min sida. Det jag menade var att det dels i hyllorna fanns facklitteratur och dels protokoll med mera. För min del gillar jag facklitteratur!