Musik, Skönlitteratur

Daniellas sommartips

Publicerat 5 juli 2011 | Av |

Sommarläsning verkar vara ett vuxenbegrepp.
Daniella tar inte itu med någon av böckerna i den privata bokhögen hemma i sommar, utan ägnar sig åt omläsning, omlyssning och omspelning. Det enda nya på mediehimlen är tidskriften Fienden.

Sommarläsning verkar vara ett vuxenbegrepp. De få veckor vi har semester ska vi hinna ta oss igenom en mängd drinkar, festivaler, konserter, havsbad, cykelturer (nja), långa intellektuella samtal och inte minst BOKLÄSNING i nån hängmatta eller mellan betonghusgräs om det är vad man har att välja på. Ja, det kan minst sagt bli pressande att hinna med att läsa allt det där du inte hann läsa under läsårets gång. Min sommar brukar ägnas åt att läsa någon eller flera av alla de där böckerna i den privata bokhögen. Alla de där böckerna jag har köpt under årets gång, men aldrig hinner läsa eftersom jag varje dag bär hem böcker som jag lånar på jobbet. Denna sommar tänker jag för att minska prestationsångesten ägna mig åt att läsa om följande böcker:

Madame Bovary av Gustave Flaubert – Den enda bok som jag har läst två gånger och nu är det dags igen. Det är något med miljöerna i boken, språket såklart men framförallt hur Emma gestaltas som den moderna kvinnan. Den kvinna som många lider av att vara än idag. Den kvinna som konsumtionen skapades för, så att hon inte skulle dö av tristess. Hur finner du en balans mellan den kapitaliserade världen och längtan efter kärlek som inte dödar just denna längtan? Ja, nu hör jag ju att detta låter som alltför tung sommarläsning, men i själva verket är Madame Bovary lättläst om du bortser från ideologin. Om du inte avskräcks av detta så kan du i samma svep läsa Nina Björks Sireners sång

Just Kids – Förra sommarens stora fluga i bokvärlden, jag vet. Men det ger mig livslust när Patti Smith med stor ärlighet beskriver sin väg i livet, mot konsten och mot  kärleken. Jag har redan börjat läsa om den och denna gång som ljudbok. En liten stund varje kväll kan du lyssna till Marika Lagercrantz röst när hon förmedlar Patti Smiths resa från barndom till New York. Förundras också över hur solidariska konstnärerna hon möter är mot varandra.

Under sommaren lyssnar jag också på en hel del musik. I ljusare tider passar kanske inte Broken Note lika bra som Prince, som jag ägnade större delen av förra sommaren att lyssna på. I år kommer han till Way Out West och inför det laddar jag upp med följande låtar:

Varvat med omläsning och omspelning av Uncharted så kommer jag också att läsa tidskriften Fienden från pärm till pärm. Det är en ny kulturtidskrift om spel som jag hoppas mycket på. Vi fick första numret till biblioteket förra veckan, spring ned till Dynamo och bläddra och läs om bland annat den fullständiga sågningen av filmen Inception i en jämförelse med spelet Silent Hill.

Kommentarer inaktiverade.