Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Damkören i Chilbury" av Jennifer Ryan. Forum bokförlag.

Damkören i Chilbury

Publicerat 13 september 2017 | Av |

Bland Kents böljande gröna kullar tilldrar sig Jennifer Ryans charmerande nya brevroman, som filmproduktionsbolaget bakom “Downton Abbey” för övrigt redan försäkrat sig om rättigheterna till.

Förvånande mycket hinner hända under det knappa halvår som boken utspelar sig: den 24 mars till den 6 september 1940. Inte bara det att Hitler börjar fälla sina bomber och inleda Slaget om Storbritannien, utan i synnerhet mer eller mindre osannolika händelser på hemmafronten som utbytta spädbarn, utpressning, smusslande kärleksaffärer, hustrumisshandel med mera.

Damkören i Chilbury av Jennifer Ryan inleds med att kyrkoherden beslutar att kyrkokören ska läggas ned, eftersom alla krigsdugliga män ska till fronten och det naturligtvis inte duger att ha en kör med enbart fruntimmer. Hur skulle väl det se ut?! Byns damer tar emellertid saken i egna händer och startar en änglasjungande damkör till tröst och stöttning i kristider.

Vi får storyn presenterad för oss ur olika synvinklar genom utdrag ur en handfull bybors (i huvudsak körmedlemmars) brev till nära och kära samt, i ett par fall, utdrag ur deras dagböcker. Karaktärerna i boken är onekligen många och det tar ett tag innan man får kläm på dem alla. Det är också vanskligt att säga vem som är bokens huvudgestalt. Jag gissar att varje läsare väljer sin egen favorit.

Tidsskildringen sitter som den ska: ransoneringen, mörkläggningen, kristidsbakverken, Mr. Churchills underbara tal på radion, RAF- mustascherna som är högsta mode, de påskyndade giftermålen, de evakuerade personerna och familjerna som inkvarteras i byn. Vidare de judiska flyktingarna, militärerna, flyglarmen, spionerna, svartabörshandeln, skyddsrummen och den ständigt närvarande rädslan. Samt ansträngningarna att till varje pris hålla modet uppe!

Själva damkör-temat fungerar mest som en ram runt historierna, där kvinnorna får chansen att växa som människor genom de utmaningar som de ställs inför.

Härligt upplyftande och lättläst sensommarläsning på verandan eller i sängen således!

Kommentarer inaktiverade.