Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Över näktergalens golv". Bonnier Carlsen (svensk utgåva).

Dags att resa – nu väntar klassiker och äventyr

Publicerat 21 december 2013 | Av |

Har du klassiker och äventyr som jultradition?

Du kan resa till platser du aldrig besökt, lära känna någon du aldrig träffat, göra en resa i tiden eller upptäcka ett ämne du inte hade en aning om att du var inresserad av. Det är bara att dyka in i berättelserna på biblioteket. I juletider märks traditionens grepp i stort som smått. Klassiker av alla de slag återkommer år från år. Musik, film och böcker har klassiker som hör julen till. Äventyret och fantasyn har börjat rota sig som tema för julen, inte minst i filmväg. Vi bjuder tiofaldigt på boktips med klassiker och äventyrsromaner att njuta till knäcken:

Giovanni Boccaccios Decamerone. Nu när novellisten Alice Munro fått nobelpriset vill fler läsa noveller. Novellerna i Decamerone skrevs 1348 då digerdöden drabbade Florens. Rika kvinnor och män flyr med sina tjänare från staden till landet och skingrar tankarna genom att berätta historier för varandra. Kärlek, erotik och satir mot prästerskapet ingår i samlingen.

Charles Dickens Resor i två världar. Här är ytterligare en samling noveller. Dickens var en rastlös person, arbetade ständigt och var alltid på väg, både i tanken och i verkligheten. Novellerna är resor i de övernaturligas värld, rapporter och brev från de två längre resor Dickens gjorde 1842 och 1867-68 i Amerika.

John Steinbecks Vredens druvor. Den ekonomiska krisen är återkommande genom historien, så också under depressionen på 1930-talet. I Amerika tvingades många människor flytta omkring för att söka arbete. Familjen Joad lämnar sin gård i Oklahoma för att utblottade söka lycka som fruktplockare i Kalifornien. Där väntar nöd och förtvivlan.

Émile Zolas Germinal (Den stora gruvstrejken). I Frankrikes norra koldistrikt arbetar gruvarbetarna under svåra förhållanden och ingen vågar opponera sig förrän en ung socialist får anställning i bolaget. En stor strejk utbryter som stoppas av beväpnade polisstyrkor. Upprorsledaren flyr till Paris.

Herman Melvilles Moby Dick. I en strid med en val har sjökapten Ahab fått benet avslitet. Vredgad övertalar han besättningen att hämnas. Längs jakten på valen möter de skadade båtar som attackerats av odjuret, men ändå är det ingen som vill vända om till tryggheten. Slutstriden varar i dagar innan kampen är över.

Isabel Allendes Den gyllene drakens rike. I ett avlägset bergsrike vid Himalaya använder kungen en drake av guld för att sia om framtiden. Unga Alexander och Nadia tar del i en expedition för att finna snömannen. Farliga äventyr väntar och de kommer skurkar på spåren. Det verkar som om någon vill stjäla draken för egen vinning.

Neil Gaimans Amerikanska gudar. Amerikas immigranter tog med sig sina olika gudar, väsen som i dagens USA för en tynande tillvaro. Nu försöker de samla sig till ett sista försvar mot den nya tidens gudomar. För att få hjälp vänder de sig till den nyss fängelseutsläppte Shadow.

Angela Carters Cirkuskvällar. I S:t Petersburg och Sibirien utspelar sig sällsamma äventyr vid sekelskiftet (1800-1900) där en cirkus skingras genom ett tågöverfall. Det mänskliga myllret och de brokiga levnadsödena skildras lika färgsprakande såsom på cirkus.

Björn Holms Kattan och Nordstiernan. 1649 ska örlogsskeppet Kattan lämna Göteborg för färd mot Delaware i Nya Sverige. Erik Kläpp är ombord och dömd till deportation för förräderi. Kattan går på grund och blir till vrak efter en avsiktlig felnavigering. Nu börjar äventyren för Kläpp. Sjörövarromanen kryddas med piratdåd och kapardramer.

Lian Hearns Över näktergalens golv. Det är ett annorlunda Japan än det vi känner från historieböckerna. Takeo växer upp bland det fredliga folket ”De gömda”. När byn förstörs efter ett anfall dras Takeo in i kampen mellan klanerna Otori och Tohan. Det visar sig att pojken har oanade krafter.

Kommentarer inaktiverade.